RUSIJA

Zaharova nakon što Vijeće sigurnosti nije usvojilo rusko-kinesku rezoluciju: Propuštena je prilika

Spremni smo za konstruktivnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama, navela je

Fu. M.

Marija Zaharova

Foto: Agencije


Marija Zaharova, zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije reagirala je nakon  glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o nacrtu rezolucije o Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu.

Njeno saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Izražavamo žaljenje što kao rezultat glasanja 22. jula u Vijeću sigurnosti UN-a nije usvojen rusko-kineski nacrt rezolucije o imenovanju Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za novog Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Na taj način je propuštena prilika da se obezbjedi neophodna međunarodna pravna legitimnost njemačkog kandidata za ovu poziciju.

Suprotnost s Dejtonom

- Da bismo izbjegli pogrešne interpretacije, podsjećamo da Aneks 10 Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine i praksa koja se razvila tokom proteklih 25 godina ukazuju na to da ne postoji alternativa uključenosti Vijeća sigurnosti UN-a u odobrenje svakog novog Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Stoga, u odsustvu rezolucije Vijeća koja bi to odobrila, Kristijan Šmit ne postaje Visoki predstavnik u smislu Mirovnog sporazuma. Također ne postoji konsenzus između samih bosanskih strana oko imenovanja Šmita na ovu poziciju.

- Pružanje od strane međunarodne zajednice podrške Visokom predstavniku, koji nema potrebni legitimitet, imaće veoma negativne posljedice za postkonfliktnu stabilizaciju u Bosni i Hercegovini, može potkopati sva postignuća u ovom pravcu za četvrt vijeka, direktno je u suprotnosti s Dejtonskim principima i ugrožava njihovu primjenu.

Spremni smo za konstruktivnu saradnju

- Ruska Federacija, kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i član Upravnog odbora Savjeta za njegovo provođenje, potvrđuje svoju nepokolebljivu podršku temeljnim postulatima ovog ključnog međunarodnog pravnog dokumenta za osiguranje mira i stabilnosti na Balkanu: ravnopravnost tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima, dijalog, kompromis i konsenzus između njih. Uvjereni smo u kontraproduktivnost zastarjelog vanjskog tutorstva nad suverenom i nezavisnom Bosnom i Hercegovinom, čiju sudbinu treba da određuju isključivo njeni narodi, bez miješanja i pouka izvana.

- Spremni smo za konstruktivnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama kako bismo unaprijedili pozitivnu agendu za Bosnu i Hercegovinu na dejtonskoj osnovi - navedenoje u njenom saopćenju.

Više o temi Marija Zaharova

RUSI SE NE MIRE S IZBOROM
Zaharova: Šmit neće imati legitimitet, ni političku podršku
NA VRH

Podijeli članak na