STAV RUSIJE

Zaharova: Inckov potez će izazvati političku krizu bez presedana

`Odluka` visokog predstavnika ne može imati pravne posljedice, poručila je Zaharova

Zaharova je ocijenila da Inckova odluka nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći. Facebook

A. S. / Srna

23.7.2021

Ruska Federacija duboko je uznemirena grubim i neprihvatljim miješanjem visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzka) u unutrašnja pitanja BiH, istakla je portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je naglasila da Rusija, koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC), odluku Incka o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminira "poricanje" zločina određenih kategorija, doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i punomoći njenih vlasti.

Zaharova je rekla da ovaj incident jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije vanjskog starateljstva nad BiH, "što samo stvara probleme i narušava mir i potkopava stabilnost u državi".


Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda

Ona je dodala da Inckove "protivzakonite radnje protivrječe njegovom dejtonskom mandatu nepristrasnog i objektivnog posrednika".

- `Odluka` visokog predstavnika ne može imati pravne posljedice. Ulogu Parlamentarne skupštine BiH u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zamijeniti ili ignorirati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda. A visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditovao - istakla je Zaharova.

Istakla je da se promjene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, BiH, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina.

"Ugrožen međuetnički dijalog"

Zaharova je ocijenila da Inckova odluka nije ništa drugo do "flagrantna zloupotreba punomoći iz Dejtonskog sporazuma i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor PIC-a da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane".

- Bez presedana je takva neodgovorna samovoljna djelatnost Incka koji, ne samo da nije doprinio jačanju međuetničkog razumijevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu. Ugroženi su međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda. Pravedno ogorčenje, čiji se talas već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje - navela je Zaharova.

Ona žali što Incko, kako je navela, nije izvukao pouku iz situacije 2015. godine, kada je "skandalozno propao pokušaj da se u Vijeću sigurnosti UN-a progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana".

Zaharova: Inckova odluka izaziva unutrašnju političku krizu. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.