TELEFONSKI RAZGOVOR

Bajden podržao afganistanskog predsjednika Ganija

Posljednjih nedjelja talibanski militanti preuzeli su kontrolu nad znatan dio Afganistana

Predsjednici Afganistana i SAD, Ašraf Gani i Džo Bajden, tokom susreta u Vašingtonu. Agencije

A. Ka. / RadioSlobodna Evropa

24.7.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) podržao je u telefonskom razgovoru u petak predsjednika Afganistana Ašrafa Ganija uprkos pozivima militantnih Talibana za njegovo uklanjanje kao uslovu, kako tvrde, da se uspostavi mir u ovoj ratom razorenoj zemlji.

- Predsjednik i administracija podržavaju vodstvo afganistanskog naroda, uključujući Ašrafa Ganija - rekla je portparol Bijele kuće Džen (Jen) Psaki.

Posljednjih nedjelja talibanski militanti preuzeli su kontrolu nad znatan dio Afganistana, uključujući ključne granične prijelaze, dok se međunarodne snage pod vodstvom SAD-a povlače iz zemlje, što izaziva sve veću zabrinutost da bi afganistanska vlada mogla pasti.

AP je prenio izjavu portparola Talibana Suhaila Šahina da će militanti prekinuti vojne operacije kada se u Kabulu postigne dogovor o vladi prihvatljivoj za sve strane u sukobu, a Ganijeva se povuče.

- Želim da jasno kažem da ne vjerujemo u monopol moći, jer bilo koje vlade koje su (nastojale) da monopolizuju vlast u Afganistanu u prošlosti nisu bile uspješne - rekao je Šahin, očigledno uključujući i petogodišnju vladu Talibana tokom 1990-ih u toj procjeni.

- Dakle, ne želimo da ponovimo tu istu formulu - istakao je Šahin.

Afganistansko Ministarstvo odbrane odbacilo je tvrdnje Talibana da kontrolišu 90 posto granica zemlje, nazivajući tu tvrdnju „apsolutnom laži“.

- To je neutemeljena propaganda - rekao je za AFP 23. jula portparol ministarstva Favad Aman, dan nakon što je to izjavio portparol militantne grupe.

Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao je u četvrtak zakon kojim se omogućava da još hiljade Afganistanaca koji su radili zajedno sa Amerikancima tokom rata od 2001. dobiju posebne imigracione vize za imigraciju.

Ovim aktom se omogućava 8.000 specijalnih viza za prevodioce i ostale koji su pomagali Sjedinjenim Državama, a prijeti im odmazda od Talibana dok se američke trupe povlače. Od 2014. godine je dodijeljeno 26.500 viza.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.