KORONAVIRUS

Njemačka ministrica pravosuđa protiv obaveznog vakcinisanja

Ministrica porodice i pravosuđa, Christine Lambrecht, odbila je Braunov prijedlog da se nevakcinisanima zabrani ulazak u restorane, kina i slične objekte

Porast zaraženih. EPA - Ilustracija

A. Ka.

26.7.2021

Njemačka ministrica pravosuđa naglasila je da je protiv obaveznog vakcinisanja i uvođenja ograničenja za one koji se ne žele vakcinisati.

Podsjetimo, visoki dužnosnik njemačke vlade nagovijestio je u nedjelju da bi se zbog rasta broja zaraženih koronavirusom na jesen mogla uvesti ograničenja za ljude koji se nisu vakcinisali protiv Covida-19.

- Vakcinisani će definitivno uživati više sloboda nego oni koji nisu vaksinisani - rekao je voditelj kancelarskog ureda Helge Braun dnevniku Bild.

Ministar zadužen za koordinaciju u izvanrednim prilikama upozorio je na stalni porast incidencije posljednjih sedmica.

- Ako broj zaraza i dalje bude rastao, nevakcinisani će morati ograničiti kontakte. To konkretno znači da posjete kinima, restoranima ili stadionima neće biti moguće čak ni za nevakcinisane koji su negativni na testu, zbog toga što i negativno testirani nose visok rizik prenošenja zaraze - rekao je demokršćanin Braun.

Ministrica porodice i pravosuđa, Christine Lambrecht, odbila je Braunov prijedlog da se nevakcinisanima zabrani ulazak u restorane, kina i slične objekte. Smatra da je trenutni sistem efikasan, ali je kazala da bi vlada mogla prestati nuditi besplatne testove ljudima koji odbiju vakcinu.

- Neće postojati opća obaveza vakcina - rekla je Lambrecht u intervjuu za Deutschlandfunk, a prenosi DW.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.