KLJUČNA LUKA

Pakistan otvorio glavni granični prijelaz s Afganistanom

Bit će otvoren šest dana u sedmici

Prošli prvi kamioni. Ilustracija

A. Ka. / Fena

26.7.2021

Pakistan je u ponedjeljak otvorio glavni jugozapadni granični prijelaz s Afganistanom koji je trenutno pod talibanskom kontrolom s afganistanske strane, rekli su pakistanski carinici, dozvolivši preko 100 kamiona koji prevoze robu da pređu u Afganistan.

Prijelaz Chaman-Spin Boldak, koji je ključna luka za Afganistan s obzirom da ova zemlja nema izlaz na more, Pakistan je zatvorio za komercijalni saobraćaj otkako su početkom ovog mjeseca izbile žestoke borbe za kontrolu prelaza između talibanskih pobunjenika i afganistanskih snaga sigurnosti.

- Pakistan je danas otvorio svoju granicu s Afganistanom u Chamanu i nastavio afganistansku tranzitnu trgovinu koja je bila obustavljena u posljednjih mjesec dana - rekao je za Reuters Arif Kakar, visoki zvaničnik graničnog okruga Chaman.

Rekao je da će ostati otvoren šest dana u sedmici.

Dvoje pakistanskih carinskih zvaničnika, koji su željeli ostati anonimni, rekli su za Reuters da su Spin Boldak i pogranični grad Wesh i dalje pod talibanskom kontrolom i da nisu znali koji su uslovi uspostavljeni preko granice niti ko carini robu.

Rekli su da su pakistanski zvaničnici pod pritiskom trgovaca da puste kamione da prođu jer bi roba koju su nosili inače propala.

Afganistanska ministarstva unutrašnjih poslova i finansija, kao i portparol talibana, nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.