NAKON 18 GODINA

Bajden i Kadhimi postigli dogovor o kraju američke borbene misije u Iraku

U Iraku ćemo biti prisutni, nastavit ćemo s obukom, pomagat ćemo i suočit ćemo se s IS-om kada to bude potrebno, no od kraja godine nećemo biti u borbenoj misiji, izjavio je Bajden

A. Ka.

Bajden je ugostio Kadhimija u Ovalnom uredu

Foto: EPA


Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i irački premijer Mustafa al-Kadhimi su postigli sporazum o okončanju američke borbene misije u Iraku do kraja ove godine, 18 godina nakon što su američke snage stigle u zemlju.

Povlačeći posljednje američke trupe iz Afganistana do kraja avgusta, Bajden privodi kraju borbene misije koje je započeo bivši predsjednik Džordž Buš (George W. Bush).

Bajden je ugostio Kadhimija u Ovalnom uredu, gdje su prvi put razgovarali licem u lice o odnosima između zemalja.

- U Iraku ćemo biti prisutni, nastavit ćemo s obukom, pomagat ćemo i suočit ćemo se s IS-om kada to bude potrebno, no od kraja godine nećemo biti u borbenoj misiji - izjavio je Bajden.

Trenutno se u Iraku nalazi 2.500 američkih vojnika usmjerenih na suzbijanje ostataka Islamske države, a Sjedinjene Države već su se usredotočile i na osposobljavanje iračkih snaga.

Sjedinjene Države su napale Irak u martu 2003. na temelju optužbi da je tadašnji irački predsjednik Sadam Husein razvijao oružje za masovno uništenje. Oružje, međutim, nikada nije pronađeno.

Posljednjih godina cilj američke misije jest pomoći poraziti militante Islamske države u Iraku i Siriji.

Više o:

Joe Biden SAD Irak
NA VRH

Podijeli članak na