SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Bajden u prvoj posjeti američkoj obavještajnoj agenciji

Ovim potezom pokušava da istakne svoje povjerenje u čelnike službe nacionalne sigurnosti

Bajdenov prethodnik Tramp promijenio je četvoricu stalnih ili prelaznih direktora Nacionalne obavještajne službe tokom četiri godine svog mandata. Avaz

A. S. / Fena

27.7.2021

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) boravit će u prvoj posjeti agenciji američke obavještajne službe (CIA).

Ovim potezom pokušava da istakne svoje povjerenje u čelnike službe nacionalne sigurnosti nakon zapaljivih sukoba njegovog prethodnika Donalda Trampa (Trump).

Planirano je da će Bajden u popodnevnim satima posjetiti ured direktora Nacionalne obavještajne službe koja nadzire 17 američkih obavještajnih organizacija. Bijela kuća navodi u saopćenju kako Bajden namjerava “izraziti divljenje za njihov rad i istaknuti značaj za našu nacionalnu sigurnost prikupljanja obavještajnih podataka i analiza lišenih političkog uplitanja“.

Bajdenov prethodnik Tramp promijenio je četvoricu stalnih ili prelaznih direktora Nacionalne obavještajne službe tokom četiri godine svog mandata, i bio je u skoro konstantnom sukobu s obavještajnom zajednicom.

On je, posebno, bio bijesan obavještajnim procjenama da se Rusija uplitala u predizbornu kampanju u 2016. godini i o ulozi Trampa u vršenju pritiska na Ukrajinu da istraži Bajdena. Ova akcija je eventualno dovela do pokretanja postupka Trampovog opoziva. Tramp je na kraju smijenio generalnog inspektora nacionalnog obavještajnog ureda – interne nadzorne agencije koja je iznijela na svijetlo dana navode o Trampovom pritisku na Ukrajinu, prenosi AP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.