VAŠINGTON

Napad na Kapitol Hil koordiniran je s ciljem izbjegavanja mirnog prijenosa vlasti

Danas svjedoče četiri policajca koja su se taj dan borila sa huliganima

U krvavom napadu na Kapitol Hil šest osoba je smrtno stradalo. Agencije

Piše: H. J. I.

27.7.2021

Danas se u Vašingtonu održava prvo saslušanje visokog profila vezano za krvavi napad na Kapitol Hil koji se desio šestog januara. Svjedočiti će četiri policajca koja će iz prve ruke dati izvještaj o strahotama kojima su bili svjedoci dok su huligani napadali zgradu.

Policajci koji danas svjedoče su Majkl (Michael) Fanone i Daniel Hodžs (Hodges), uposlenici Metropolitan Police Department of the District of Columbia (MPDC), te policajci Kapitol Hila, narednici Akuilino Gonel (Aquilino Gonell) i Heri Dun (Harry Dunn).

Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) koji su napali američki Kapitol imali su "jasne planove da poremete demokraciju", rekao je demokrata Beni Tompson (Bennie Thompson) prilikom otvaranja istrage Kongresa o napadu.

-Znamo da postoje dokazi o koordiniranom planiranom napadu. Znamo da su muškarci i žene koji su upali na Kapitol htjeli izbjeći mirni prijenos vlasti u ovoj zemlji- rekao je Tompson.

Podsjećamo, u napadu na Kapitol Hil je poginulo šest osoba među kojima je bio i policajac Kapitola. Više od 480 ljudi je uhapšeno zbog optužbi povezanih sa napadom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.