ZLOČINI PROTIV ČOVJEČNOSTI

Komitet za Aušvic podržao zabranu negiranja genocida u Srebrenici

Za preživjele iz Aušvica, događaji u Srebrenici bili su užasan i duboko bolan dokaz da mržnja i genocid još uvijek mogu prevladati u Evropi, izjavio je Hubner

Komitet za Aušvic podržao Zakon o zabrani negiranja genocida. Vijesti.ba

S. Š. / Vijesti.ba

28.7.2021

Izvršni potpredsjednik Međunarodnog komiteta za Aušvic Kristofer Hubner (Christoph Heubner) pozdravio je odluku izaslanika UN-a za BiH da donese zakon o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici, piše njemački nedjeljnik Jüdische Allgemeine, a prenosi portal Vijesti.ba

- Za preživjele iz Aušvica, događaji u Srebrenici bili su užasan i duboko bolan dokaz da čak i nakon njega mržnja i genocid još uvijek mogu prevladati u Evropi - izjavio je Hubner danas u Berlinu.

Za preživjele holokausta ova odluka UN-a još je važnija imajući u vidu da će "negiranje genocida učiniti kažnjivim djelom i na taj način stvoriti preduslove za poštenu i dostojanstvenu raspravu svima onima koji se bave vlastitom prošlošću".

Izmjene Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici stupile su na snagu danas. 

Svako ko dodjeljuje nagrade i javne počasti osuđenim ratnim zločincima također će biti kažnjen sa tri godine zatvora. Inckov mandat završava krajem mjeseca. Nasljednik Austrijanca je bivši savezni ministar poljoprivrede Kristijan Šmit (Christian Schmidt) (CSU).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.