PROŠLA OPASNOST

Nakon zemljotresa kod Aljaske ukinuta upozorenja za cunami

Zasad nema izvještaja o ljudskim povredama ili materijalnoj šteti

Potres se dogodio u 22:15 po lokalnom vremenu. Ilustracija

A. Ka.

29.7.2021

Upozorenja za cunami ukinuta su na Aljasci i ostatku Pacifika nakon snažnog zemljotresa od 8,2 stepena po Rihteru koji je u kasnim satima pogodio seizmički aktivnu američku saveznu državu.

Na Aljasci su manji valovi od trideset centimetara uočeni u Sand Pointu, Old Harboru, King Coveu, Kodiaku, Unalaski i Alitak Bayu, prema američkom Nacionalnom centru za tsunami (NTWC).

Zasad nema izvještaja o ljudskim povredama ili materijalnoj šteti. Nakon potresa evakuirano je nekoliko priobalnih mjesta na Aljaski.

Američki geološki zavod (USGS) objavio je da je epicentar potresa, koji se dogodio u 22:15 po lokalnom vremenu (8:15 po srednjoeuropskom), bilo na dubini od 35 kilometara.

Potres se dogodio oko 91 kilometra istočno-jugoistočno od Perryvillea na Aljaski. To je na oko 800 kilometara udaljenosti od Anchoragea, najvećeg grada na Aljasci. Nakon tog potresa uslijedilo je još sedam slabijih potresa, od kojih su dva bila magnitude iznad 6.0.

Nakon potresa su u regiji izdana upozorenja zbog mogućeg plimnog vala.

Očekuje se da cunami neće biti prijetnja američkim državama Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu te kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, rekao je Dave Snider, koordinator za upozorenja za tsunami NTWC-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.