RUSKI OPOZICIONAR

Rusija namjerava blokirati naloge Navaljnog na društvenim mrežama

Roskomnadzor u ponedjeljak je blokirao 49 sajtova povezanih sa Navaljnim koji se trenutno nalazi u zatvoru

Navaljni: Nalazi se u zatvoru. Agencije

S. Š. / Glas Amerike

29.7.2021

Ruski nadzorni organ Roskomnadzor najavio je u srijedu da planira da blokira naloge na društvenim mrežama povezane sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navaljnim, čije su stranice nedavno blokirane, piše Glas Amerike. 

Taj organ je naveo da su to nalozi "ekstremističkih organizacija" Navaljnog, koji bi trebalo da budu blokirani. Dodaje se da se u tim nalozima poziva na "ekstremističke aktivnosti i masovne nemire" i na finansijsku podršku organizacijama ruskog opozicionara.

Roskomnadzor je u ponedjeljak blokirao 49 stranica povezanih sa Navaljnim koji se trenutno nalazi u zatvoru.

Navaljni (45) se prošle godine liječio od trovanja nervnim plinom novičokom u Njemačkoj i uhapšen je u januaru po povratku u Rusiju. Trenutno izdržava zatvorsku kaznu od dvije i po godine.

Njegovo zatvaranje izazvalo je napetosti u odnosima Rusije sa Zapadom koji traži njegovo oslobađanje.


Sprečavanje djelovanja opozicije

Ruske vlasti poduzimaju ove mjere nekoliko sedmica uoči parlamentarnih izbora u septembru, a nakon presuda iz juna prema kojima su udruženja povezana sa Navaljnim proglašene nezakonitim sa obrazloženjem da su ekstremistička.

Prema mišljenju saveznika Navaljnog, cilj najnovijih mjera je sprečavanje djelovanja opozicije uoči izbora u trenutku kada opada popularnost vladajuće partije Ujedinjena Rusija.

Navaljni se na prošlim izborima zalagao za strategiju "pametnog glasanja", odnosno podrške kandidatu u određenoj izbornoj jedinici koji ima najviše šansi da se suprotstavi predstavniku vladajuće Ujedinjene Rusije.

Ograničenja za Ljubov Sobol

Istovremeno, tužioci su zatražili u srijedu da se Ljubov Sobol, pravnica zatvorene Fondacije za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog (FBK), proglasi krivom za kršenje epidemioloških mjera protiv pandemije koronavirusa na uličnim protestima, te da se u naredne dvije godine protiv nje uvedu razna ograničenja.

Ona je u aprilu ove godine osuđena na jednogodišnju uslovnu kaznu "popravnog rada" zbog neovlaštenog pristupa u stan jednog pripadnika sigurnosne službe.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.