VLADA ODLUČILA

Filipini uvode strogi "lockdown" kako bi obuzdali širenje zaraze

Strogo zatvaranje bit će na snazi od 6. do 20. avgusta

Avaz.ba

Novi snažan skok broja zaraza počeo se bilježiti u regiji Manile

Foto: AFP


Filipinska vlada odlučila je uvesti strogi 'lockdown' u regiju glavnog grada Manile kako bi spriječila širenje zaraznije delta varijante koronavirusa, objavljeno je u petak.

Strogo zatvaranje bit će na snazi od 6. do 20. avgusta, objavio je portaprol Harry Roque.

Neće biti dopušteno konzumiranje jela u restoranima, a i vjerska okupljanja biti će zabranjena tokom tog razdoblja. Usluge poput frizerskih salona moći će raditi samo s 30 posto kapaciteta, navodi se u objavi.

Neće raditi ni zatvoreni rekreacijski centri, dok će turističke atrakcije raditi za turiste također samo s 30 posto kapaciteta.

Uvođenje strogog zatvaranja uslijedilo je dva dana nakon što su stručnjaci pozvali na uvođenje dvosedmičnog zatvaranja kako bi se spriječio “katastrofalan” porast broja slučajeva Covida-19 zahvaljujući delta varijanti.

Novi snažan skok broja zaraza počeo se bilježiti u regiji Manile, s najmanje 1.000 slučajeva dnevno, navela je istraživačka skupina OCTA, nezavisni think tank koji izražuje prognoze širenja Covida-19 na Filipinima.

Prema projekcijama ove grupe, u tom bi području do kraja avgusta dnevni broj zaraza mogao skočiti na 13.000 ako uvedene restrikcije ne budu pojačane i uvedeno strogo zatvaranje.

Ukupan broj slučajeva zaraze Covidom-19 na Filipinima je 1,57 miliona, a ministarstvo zdravlja objavilo je da je u zemlji novih 5.735 slučajeva. Umrlo je 176 ljudi, a ukupan broj umrlih je 27.577.

Više o temi Filipini

FILIPINI
Snažan zemljotres kod Manile
NA VRH

Podijeli članak na