SVEČANOST U NEDJELJU

Bajden prihvatio medalju Kosova u ime preminulog sina

Boov rad na Kosovu bio je od srca. Zaljubio se u zemlju, rekao je Bajden

Džo Bajden. AFP

Fu. M.

30.7.2021

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) prihvatio je jednu od najvećih počasti na Kosovu u ime svog preminulog sina, rekavši da je balkanska država "u srcima cijele porodice Bajden".

Na svečanosti ovog vikenda, predsjednica Kosova Vjosa Osmani uručit će posmrtnu predsjedničku medalju za vladavinu prava Boou (Bea) Bajdenu, koji je bio na Kosovu 2001. godine kako bi pomogao u uspostavljanju pravosudnih institucija zemlje i vladavine prava, javlja NBC.

- Boov rad na Kosovu bio je od srca. Zaljubio se u zemlju - rekao je Bajden u videoporuci koja će biti emitovana tokom svečanosti u nedjelju, 1. avgusta 2021. godine.

- U to vrijeme, Kosovo je još uvijek nosilo sveže rane i pravosudni sistem oblikovan decenijama totalitarne vladavine. Međutim, Bo je mogao da vidi šta se sve može učiniti, Bo je već tada mogao da vidi budućnost vaše ponosne zemlje - poručio je Bajden.

Rekao je da je njegov sin "samo jedan od mnogih" ljudi posvećenih nezavisnosti Kosova, te da je prihvatio tu čast u ime svih koji su pomogli u izgradnji institucija te zemlje u posljednje dvije decenije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.