NOVE TENZIJE

Al-Quds: Intervencija izraelskih snaga tokom protesta Palestinaca

Izraelske snage sprečavaju demonstracije podrške Palestincima, kojima prijeti iseljenje iz domova

Izraelske snage sprečavaju demonstracije podrške Palestincima, kojima prijeti iseljenje iz domova. Mostafa Alkharouf

Anadolija

31.7.2021

Izraelska policija intervenirala je tokom protesta održanih u naselju Sheikh Jarrah u Al-Qudsu (Jerusalemu), čiji se stanovnici suočavaju s prijetnjom prisilnog iseljenja, javlja Anadolija.

Protest je održan kao podrška palestinskim porodicama suočenim s prijetnjom o deložaciji. Demonstranti su uzvikivali slogane protiv izraelske politike.

Izraelske snage sprečavaju demonstracije podrške Palestincima, kojima prijeti iseljenje iz domova.

Izraelske vlasti već neko vrijeme prijete deložacijama i preseljenjem mještana Shekh Jarraha, a priča je to o progonu, oduzimanju zemlje i masakrima koju Palestinci proživljavaju još od Nekbe (Velika katastrofa) iz 1948. godine.

U Sheikh Jarrahu živi 28 palestinskih porodica koje je Izrael protjerao 1956. godine, a Jordan im izgradio kuće u tom kvartu u Al-Qudsu. Te palestinske porodice ne žele ponovo biti prognanici.

Palestinske porodice u Sheikh Jarrahu godinama se suočavaju s prijetnjom deportacije iz tog mjesta, a dodatne tenzije u regiji izazvala je odluka izraelskog suda u Al-Qudsu kojom je 2019. godine pozitivno odgovoreno na zahtjev jevrejskih doseljenika koji su tražili da se palestinske porodice isele kako bi oni uselili u njihove kuće. Shodno odluci, prve četiri palestinske porodice su trebale biti iseljene do 4. januara ove godine.

Palestinske porodice su pokrenule žalbeni postupak, ali je žalba odbijena sredinom februara. Izraelski sud je 4. marta odbio sve žalbe koje su palestinske porodice uložile.

Vrhovni sud Izraela je 2. maja dao rok palestinskim porodicama da se do 6. maja dogovore s jevrejskim doseljenicima u vezi iseljavanja i predaje kuća.

Vrhovni sud je 9. maja najavio da će donijeti konačnu presudu o tom slučaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.