VATIKAN

Papa traži konkretnu pomoć za Libanon: "Želim posjetiti tu dragu zemlju"

Zemlja se već mjesecima nalazi u teškoj političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i humanitarnoj krizi

Papa Franjo. EPA

A. Ka.

4.8.2021

Godinu dana nakon strahovite eksplozije u bejrutskoj luci, u kojoj je poginulo 214 ljudi, papa Franjo je u srijedu zatražio da se Libanonu pomogne na konkretan način, a također je izrazio želju da posjeti, kako je rekao, tu dragu zemlju.

- Danas upućujem poziv međunarodnoj zajednici, od koje tražim da konkretnim djelima, a ne samo riječima, pomogne Libanonu na njegovom putu uskrsnuća - rekao je Papa na općoj audijenciji i dodao:

- U tom smislu, želim da konferencija u organizaciji Francuske i UN-a o humanitarnoj pomoći Libanonu, koja je trenutno u toeku, urodi plodom.

Na spomenutoj konferenciji sudjeluju predstavnici 40-ak zemalja i međunarodnih organizacija, a cilj je prikupiti 350 miliuna dolara za stanovništvo te zemlje.

Godinu dana nakon strašne eksplozije, nastavio je Papa, "moje su misli upućene toj dragoj zemlji, posebice žrtvama, njihovim porodicama te brojnim povrijeđenima i onima koji su izgubili svoje domove, posao, ali i iluziju življenja".

- Dragi Libanonci, moja želja da vas posjetim je velika i bez prestanka se za vas molim kako bi Libanon ponovo postao poruka bratstva i mira za cijeli Bliski istok - rekao je papa Franjo.

Zemlja se već mjesecima nalazi u teškoj političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i humanitarnoj krizi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.