AMERIKA

Pompeo ostao bez poklona japanske vlade: Nestala boca viskija vrijedna skoro 6.000 dolara

Pompeo „nema nikakva saznanja o poklonu i niko ga nije kontaktirao u vezi sa istragom“, rekao je njegov predstavnik

Majk Pompeo. Agencije

A. Ka.

5.8.2021

State department je saopćio da istražuje nestanak boce viskija, vrijedne skoro 6.000 dolara, koju je japanska vlada prije više od dvije godine poklonila tadašnjem američkom državnom sekretaru Majku (Mike) Pompeu.

Pompeo „nema nikakva saznanja o poklonu i niko ga nije kontaktirao u vezi sa istragom“, rekao je njegov predstavnik.

U obavještenju podnijetom Federalnom registru, Ministarstvo spoljnih poslova SAD je navelo da ne može da nađe nikakav trag gdje se boca nalazi i da je u toku „istraga“ o tome šta se dogodilo sa pićem. Kancelarija protokola ministarstva je dužna da evidentira poklone koje su dobili američki zvaničnici.

Primaoci imaju mogućnost da poklone određene vrijednosti predaju Nacionalnoj arhivi ili drugom državnom organu ili ih kupe za ličnu upotrebu uz nadoknadu njihove vrijednosti Ministarstvu finansija.

Japanski viski je procijenjen na 5.800 dolara i poklonjen je Pompeu u junu 2019. godine, vjerovatno kada je učestvovao na samitu Grupe 20, kome je prisustvovao i tadašnji predsjednik Donald Tramp (Trump). Ali za razliku od drugih poklona, ministarstvo je navelo da nema podataka o tome šta se dogodilo sa bocom.

Među poklonima koje je Pompeo prijavio su i dva tepiha koje je dobio od predsjednika Kazahstana i ministra spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata u ukupnoj vrijednosti od 19.400 dolara. Oba poklona su prebačena u Upravu za opće poslove, navodi se u obavještenju.

U podnesku se navodi da su Tramp i njegova supruga Melanija u 2019. godini dobili od stranih lidera poklone vrijedne više od 120.000 dolara, a godinu dana ranije 88.200 dolara.

Tokom prve godine Trampove vlasti, 2017. godine, prijavili su da su primili darove vrijedne više od 140.000 dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.