ODLUKE

Bajden će ponuditi privremeno "utočište" stanovnicima Hong Konga u SAD

Bajden je uputio Ministarstvu unutrašnje sigurnosti da dozvoli stanovnicima Hong Konga koji se trenutno nalaze u SAD da mogu ostati do 18 mjeseci

Fena

Bajden: SAD neće oklijevati u podršci ljudima u Hong Kongu

Foto: Arhiv


Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ponudio je danas privremeno "sigurno utočište" stanovnicima Hong Konga u Sjedinjenim Američkim Državama, dopuštajući tako potencijalno hiljadama ljudi da produže svoj boravak u zemlji kao odgovor na pekinški napad na demokratiju na kineskom teritoriju.

U dopisu koji je danas potpisao, Bajden je uputio Ministarstvu unutrašnje sigurnosti da dozvoli stanovnicima Hong Konga koji se trenutno nalaze u SAD da mogu ostati do 18 mjeseci, navodeći "uvjerljive vanjskopolitičke razloge", prenosi Reuters.

- Tokom prošle godine NR Kina nastavila je s napadima na autonomiju Hong Konga, narušavajući preostale demokratske procese i institucije, namećući ograničenja akademskoj slobodi i suzbijajući slobodu medija - rekao je Bajden u dopisu.

On je pojasnio da je pružanje sigurnog utočišta za stanovnike Hong Konga koji su lišeni svojih sloboda u Hong Kongu u skladu sa interesima Sjedinjenih Država u regiji.

- Sjedinjene Države neće oklijevati u podršci ljudima u Hong Kongu - rekao je Bajden.

Očekuje se da će velika većina stanovnika Hong Konga koji se trenutno nalaze u Sjedinjenim Državama ispunjavati uslove za ovaj program, rekao je visoki dužnosnik uprave. Za sve koji budu željeli ostati u SAD primjenjivat će se neki zakonski uslovi, poput potvrde da nisu osuđivani za teška krivična djela.

Bijela kuća je u saopćenju navela da je tim potezom jasno stavljeno do znanja da Sjedinjene Države "neće stajati skrštenih ruku jer NR Kina krši svoja obećanja Hong Kongu i međunarodnoj zajednici".

Više o temi Joe Biden

VAŠINGTON
Bajden: Električna vozila su budućnost

Više o:

Joe Biden Hong Kong
NA VRH

Podijeli članak na