ITALIJA

Sicilija proglasila šestomjesečno vanredno stanje zbog požara

Vjeruje se da su mnogi požari namjerno izazvani

Nema izvještaja o žrtvama. REUTERS

L.M./Vijesti.me

8.8.2021

Italijanski vatrogasci objavili su da su u subotu bili na 800 intervencija, uključujući 106 u jugoistočnoj regiji Apuliji, 120 u jugozapadnoj Kalabriji i 188 na Siciliji. Regionalna vlada Sicilije proglasila je vanredno stanje na šest mjeseci zbog požara koji haraju ostrvom od kraja jula, piše agencija DPA.



Nema izvještaja o žrtvama

Regionalni predsjednik Nelo Musemeći (Musumeci) objavio je na Facebooku da će neuobičajeno visoke temperature i abnormalni vremenski uslovi predstavljati rizik idućih nedjelja.

U međuvremenu, na Sardiniji, vatrogasno društvo u pokrajini Oristano objavilo je da je u subotu ujutro izbio požar u turističkom objektu. Vatrogasci su spriječili širenje požara na obližnje rastinje, dodali su. Nema izvještaja o žrtvama.

Oristano, smješten na zapadnoj obali mediteranskog ostrva, nedavno se borio s velikim šumskim požarima koji su nanijeli veću štetu. Neuobičajeno visoke temperature koje se penju iznad 40 stepeni uzrokuju sušu u južnoj Italiji, potpirujući požare.

Požari namjerno izazvani

Vjeruje se da su mnogi požari namjerno izazvani.

Italijanski vatrogasci objavili su da su u subotu bili na 800 intervencija, uključujući 106 u jugoistočnoj regiji Apuliji, 120 u jugozapadnoj Kalabriji i 188 na Siciliji.

Poljoprivredno udruženje "Coldiretti" opisala je ovo ljeto kao najtoplije u dekadi. Sicilija, Kalabrija i Apulija najteže su pogođene u nedavnim požarima. Dvije osobe u pokrajini Kalabrija poginule su u požarima, objavila je vatrogasna stanica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.