KLIMATSKE PROMJENE

Zemlja se zagrijava sve brže, dolazimo do kritične tačke kada više nećemo moći izbjeći katastrofu

Ograničavanje globalnog rasta temperature na 1,5 stepenu Celzijusa ili čak dva stepena, biće nedostižno bez hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, objavljeno je u ponedjeljak u najnovijem izvještaju IPCC-a

Zemlja dolazi do kritične tačke zagrijavanja kada se stanje više neće moći popraviti. Ilustracija

Ad. A. / Anadolija

9.8.2021

U najnovijem i opsežnom izvještaju radne grupe Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) se navodi da bi zbog emisija štetnih plinova već u sljedećih deset godina mogli očekivati nove značajne poraste temperatura i nivoa mora, prenosi Anadolija.

Ograničavanje globalnog rasta temperature na 1,5 stepenu Celzijusa ili čak dva stepena, biće nedostižno bez hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, objavljeno je u ponedjeljak u najnovijem izvještaju IPCC-a.


Očekuju nas ekstremne vremenske prilike

Očekuje se da će narednih godina globalna temperatura doseći ili preći 1,5 stepen Celzijusov zagrijavanja.

Kako je utvrđeno u izvještaju, vlade moraju prepoloviti emisije do 2030. godine kako bi pružile najbolje šanse za ograničavanje porasta temperature na 1,5 stepen.

U izvještaju IPCC-ovog šestog ciklusa procjene pod naslovom "Klimatske promjene 2021: Osnova fizičke nauke", navodi se kako nema sumnje da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima.


Globalni porast mora uslijed otapanja leda. Ilustracija

U izvještaju se navodi da je gotovo cijelo zagrijavanje koje se dogodilo od predindustrijskog doba uzrokovano oslobađanjem plinova koji zadržavaju toplinu, poput ugljiendioksida i metana. Veći dio toga rezultat je spaljivanja fosilnih goriva - ugljena, nafte, drva i prirodnog plina.

U izvještaju od 3.000 stanica se navodi da je u posljednjoj deceniji arktički morski led na najnižem nivou od 1850. godine, te da je globalni porast nivoa mora od 1900. godine porastao najbrže u posljednjih 3.000 godina.

Očekuje se da će se ekstremne vremenske prilike, od oluja do toplotnih valova, pogoršati i postati učestalije.


Nivo mora će rasti stotinama godina

Naučnici predviđaju da će nivo mora nastaviti rasti narednih stotina do hiljada godina. Oni predviđaju da će nivo mora na globalnom nivou porasti i do dva metra do 2100. godine, a do 2150. godine i do pet metara.

Gotovo sve zemlje potpisale su Pariski klimatski sporazum 2015. godine koji ima za cilj ograničiti globalno zagrijavanje na dva stepena Celzijusa, a idealno ne više od 1,5 stepeni Celzijusa do 2100. godine.

Autori izvještaja, njih više od 200 pogledali su pet scenarija i zaključili da će svijet preći prag od 1,5 stepeni poslije 2030. godine, 


Pojava tajfuna će biti sve češća. Ilustracija

što je znatno ranije nego što je to bilo u prethodnim predviđanjima.

Panel se sastoji od nezavisnih stručnjaka koje su vlade i organizacije predložile kako bi pružile najbolji mogući naučni konsenzus o klimatskim promjenama.

Današnji izvještaj radne grupe IPCC-a "crveni je alarm za čovječanstvo", rekao je

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres nazvao je današnji izvještaj radne grupe IPCC-a "crvenim alarmom za čovječanstvo."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.