GVINEJA

WHO potvrdila slučaj izuzetno smrtonosnog virusa Marburg

Pacijent je liječen u lokalnoj bolnici, a stanje mu se naglo pogoršalo, nakon čega je preminuo

Bolest dovodi do velikog oštećenja organa. Ilustracija

A. Ka.

9.8.2021

Zdravstvene vlasti u Gvineji potvrdile su prvi slučaj izuzetno smrtonosnog virusa Marburg, saopćila je večeras Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Riječ je o prvom slučaju marburške virusne bolesti u zapadnoj Africi - ishod je bio fatalan, a do danas se on uglavnom pojavljivao na jugu i istoku tog kontinenta.

Kako je navedeno iz WHO, pacijent je liječen u lokalnoj bolnici, a stanje mu se naglo pogoršalo, nakon čega je preminuo. Nedugo zatim, sa Pasterovog univerziteta u Senegalu potvrđeno je kako je uzrok smrti - virus Marburga.

Sada se ustanovljavaju kontakti preminulog pacijenta, a sve se dešava u dijelu države prema granici sa Liberijom i Obalom Slonovače.

- Virus Marburga ima veliki potencijal za širenje, a to znači da moramo da ga zaustavimo što prije - saopćio je regionalni direktor WHO za Afriku Matsidiso Moeti.

Tokom ranijih slučajeva, smrtnost od virusa Marburg je varirala i iznosila je od 24 do 88 POsto. Virus se prenosi krvlju i sekretom. Nakon inkubacije, koja može potrajati do šest dana, bolest počinje visokom temperaturom, bolovima u mišićima i općom malaksalošću. Slijede povraćanje i dijareja, a potom i naglo smanjenje leukocita i trombocita. Bolest dovodi do velikog oštećenja organa, pa je često ishod fatalan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.