SVIJET

Grčka velike požare stavila pod kontrolu

vjetrovi prognozirani ovog vikenda povećali su vjerovatnost novih požara - kažu grčke vlasti

L. M./Fena

Spaljeno više od 100.000 hektara

Foto: ARHIV


Grčka je danas stavila pod kontrolu velike požare koji su poharali veliki dio zemlje, dok se vatrogasci na drugim mjestima u južnoj Evropi nastavljaju boriti protiv novih požara.

Visoke temperature duž Sredozemlja povećale su rizik od požara koji su već uništili dijelove Italije, Turske, Alžira i Tunisa, a većina španskih i portugalskih regija stavljena je u stanje pripravnosti zbog požara, javlja AFP.

Porast temperatura i povećana suša uzrok su šumskih požara, koji su premašili sva očekivanja za požare, posebno u Evropi i Sjevernoj Americi, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

- Iako su kiša i pad temperature pomogli vatrogascima u Grčkoj da stave pod kontrolu aktivne požare na otoku Evia i regiji Arkadija (Arcadia) koji su spalili više od 100.000 hektara, vjetrovi prognozirani ovog vikenda povećali su vjerovatnost novih požara - kažu vlasti.

Velike multinacionalne snage koje pomažu Grčkoj i dalje će biti u pripravnosti, rekao je glasnogovornik civilne zaštite Spyros Georgian.

- Pomažu u praćenju spaljenih područja u Eviji i Arkadiji, koja su dugačka i po nekoliko kilometara - rekao je Georgian. 

Više o temi Grčka

Više o:

Grčka Požari
NA VRH

Podijeli članak na