LOŠE VIJESTI

U Americi hospitalizovan rekordan broj djece zaraženih koronavirusom

Djeca trenutno čine oko 2,4 posto hospitalizacija u zemlji zbog Covida

Školski okruzi u Floridi, Teksasu i Arizoni naložili su da se maske nose u školama. Ilustracija

A. Ka. / Srna

15.8.2021

Broj djece zaražene koronavirusom i hospitalizovane u Sjedinjenim Američkim Državama dostigao je jučer rekord, nešto više ih je od 1.900, dok su bolnice širom juga proširile kapacitet u borbi protiv delta soja.

Varijanta delta, koja se brzo širi među nevakcinisanim dijelom američkog stanovništva, izazvala je skok hospitalizacija posljednjih nedjelja, povećavajući broj pacijenata na pedijatriji na 1.902, saopćilo je američko Ministarstvo zdravlja.

Nagli porast novih slučajeva

Djeca trenutno čine oko 2,4 posto hospitalizacija u zemlji zbog Covida. Ona koja su mlađa od 12 godina nemaju pravo na vakcinu, što ih čini podložnijim infekciji delta soju.

Prema podacima Centra za kontrolu bolesti (CDC), ove nedjelje je hospitalizovan rekordan broj novih pacijenata starosnih grupa od 18-29, 30-39 i 40-49 godina.

Nagli porast novih slučajeva pojačao je tenzije između konzervativnih državnih lidera i lokalnih okruga o tome da li bi djeca morala da nose maske u školi kada se vrate u učionice.

Školski okruzi u Floridi, Teksasu i Arizoni naložili su da se maske nose u školama. Administracija guvernera Floride Rona De Santisa zaprijetila je uskraćivanjem sredstava iz okruga koji nameću zahtjeve nošenja maski, a guverner Teksasa Greg Abot apeluje da državni vrhovni sud poništi tu obavezu u okrugu Dalas, javlja “Dallas Morning News”.

Petina nacionalnih hospitalizacija zbog Covida registrovana je na Floridi, gdje je broj pacijenata jučer dostigao rekordnih 16.100. Više od 90 posto kreveta na intenzivnoj njezi je popunjeno.

Niske stope vakcinacije omogućile su ubrzanje izbijanja i širenja delta soja, pri čemu su neke od najvećih stopa infekcije i najbolesnijih pacijenata koncentrisane u državama u kojima su stanovnici oklijevali da prime vakcinu. Nešto više od 50 posto američkog stanovništva potpuno je vakcinisano, navodi CDC.


Rekordan broj hospitalizacija

SAD sada u prosjeku imaju oko 129.000 novih slučajeva Covida dnevno, što je stopa koja se udvostručila za nešto više od dvije nedjelje.

U prosjeku 600 ljudi svakodnevno umire od Covida, što je dvostruko više nego krajem jula.

Arkanzas, Florida, Luizijana, Misisipi i Oregon prijavili su ovog mjeseca rekordan broj hospitalizacija zbog Covida 19 zbog čega su morale da proširuju bolničke kapacitet i da traže medicinsku pomoć od savezne vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.