ZAJEDNIČKA IZJAVA

Međunarodna zajednica: Narod Afganistana zaslužuje živjeti u sigurnosti i dostojanstvu

Oni koji imaju moć i autoritet snose odgovornost i obavezu za zaštitu ljudskih života i imovine, navodi se u zajedničkoj izjavi

Talibani zauzeli i Kabul, glavni grad Afganistana. REUTERS

L. M.

16.8.2021

Međunarodna zajednica je pozvala one koji trenutno imaju moć širom Afganistana da dozvole stranim državljanima, ali i građanima koji to žele, da mirno napuste zemlju.



Siguran odlazak

- S obzirom na pogoršanje sigurnosne situacije, podržavamo, radimo na tome a osiguramo i pozivamo sve strane da poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak stranih državljana i Afganistanaca koji žele napustiti zemlju. Oni koji imaju moć i autoritet u cijelom Afganistanu snose odgovornost – i obavezu – za zaštitu ljudskih života i imovine, te za hitnu obnovu sigurnosti i građanskog poretka - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Naglašava se da se Afganistancima i stranim državljanima mora dopustiti da napuste zemlju te da putevi, aerodromi i granični prijelazi moraju ostati otvoreni.

- Narod Afganistana zaslužuje živjeti u sigurnosti i dostojanstvu. Mi u međunarodnoj zajednici spremni smo im pomoći - dodaje se.

Zemlje koje su potpisale izjavu

Zajedničku izjavu potpisuju Albanija, Australija, Austrija, Bahami, Belgija, Burkina Faso, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Obale Slonovače, Hrvatska, Češka, Danska , Dominikanska Republika, El Salvador, Estonija, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federativne Države Mikronezije, Fidži, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Gana, Grčka, Gvatemala, Gvajana, Haiti, Honduras, Island, Irska, Italija, Japan, Kosovo, Latvija, Liberija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Maršalova ostrva, Mauritanija, Crna Gora, Nauru, Holandija, Novi Zeland, Niger, Sjeverna Makedonija, Norveška, Palau, Panama, Paragvaj, Poljska , Portugal, Katar, Republika Koreja, Republika Kipar, Rumunija, Sijera Leone, Slovačka, Slovenija, Španija, Surinam, Švedska, Togo, Tonga, Uganda, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Jemen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.