RAZGOVOR

Vojno-politički analitičar Neven Kazazović za "Avaz": U Afganistanu rat neće stati

Ukoliko talibani osvoje cijeli Afganistan, upitno je hoće li biti mira ili će se građanski rat multiplicirati, kaže on

Kazazović: Mudžahedini su sami sebe uništili svojim sukobima. Avaz

Piše: A. Čengić

16.8.2021

Talibani su jučer bez borbe preuzeli kontrolu nad ključnim gradom na istoku Afganistana Džalalabadom, a talibanske snage osiguravaju ceste prema Pakistanu. Nakon pada Džalalabada teritorij koji kontrolira afganistanska vlada smanjio se na područje Kabula, glavnog grada države. 


Uloga Turske

Trenutnu situaciju u Afganistanu za „Avaz“ je komentirao vojno-politički analitičar Neven Kazazović. Kako nam je rekao, Afganistan je velika i duboka priča.

- Prvo što upada u oči jeste da talibani vrlo uspješno nadiru vojnički i da im se afganistanska vojska vrlo malo suprotstavlja. Bilo je vijesti i da se predaju, da napuštaju položaje, da su vlada i vojska Afganistana korumpirane i da ne služe svojoj svrsi - rekao je Kazazović.

Brzina talibanskog osvajanja Afganistana je, kaže on, simptomatična. Ne misli da su vojnički toliko jaki koliko je afganistanska vojska slaba.



Nije mu jasno koja je funkcija Turske, koja hoće da čuva Bagram, a koji je oko 40 kilometara udaljen od Kabula. Riječ je, prvo, o najvećoj ruskoj, pa kasnije američkoj bazi.

- Talibanska vojska je vrlo brzo napredovala, ovladali su svim gradovima, osim Kabulom. Ipak, to čovjeka može dovesti u sumnju, jer izgleda prosto nevjerovatno, kao da su neka velika sila. S druge strane, postoji činjenica u vezi s Afganistanom koja je pogubna i istovremeno malo poznata u svijetu. A to je da je Afganistan višenacionalna država. Imaju nekoliko plemena, najveća su Paštuni, Tadžici, Uzbeci, Hazari i drugi - kazao je Kazazović.

Na sjeveru Afganistana je jak tadžikistanski utjecaj i Uzbekistanci i Tadžikistanci formiraju nove vojne strane.

Novi sukobi

- Mislim na one koje žive u Afganistanu. To znači da će ponovo doći do sukoba i da će se rat nastaviti. S druge strane, pitanje je koliko će unutrašnje suprotnosti u Afganistanu talibani uspjeti riješiti. Paštuni se dijele na dva plemena, a ta dva plemena su bila u međusobnom sukobu. Mudžahedini su sami sebe uništili svojim sukobima i nikada nisu uspjeli objediniti mudžahedinski pokret da bude jedinstven - istakao je Kazazović.

Kako je naglasio, ukoliko talibani osvoje cijeli Afganistan, upitno je hoće li biti mira ili će se građanski rat multiplicirati.

Osvajanje Kabula

Činjenica je, kaže Kazazović, da se zapadni diplomati evakuiraju, što nije slučaj s Rusijom.

- Oni ostaju u Afganistanu. Vijesti koje su objavljene govore da je situacija u Afganistanu vrlo problematična. Situacija se radikalno mijenja i ta promjena će rezultirati time da će na kraju ovladati Kabulom, a to je veliki grad - zaključio je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.