ISTRAŽIVANJA

"Pfizer" objavio izvještaj o trećoj dozi: Jako uspješno štiti i od delte i bete

Treća doza izazvala je značajno snažniji odgovor antitijela protiv originalne varijante koronavirusa

Ovi podaci ukazuju na to da možemo sačuvati visoki nivo zaštite protiv virusa. AFP

Fu. M.

17.8.2021

Kompanije Pfizer i BioNTech podnijele su u ponedjeljak inicijalni izvještaj Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) u kojem stoji da je treća doza vakcina učinkovita i u zaštiti protiv novih varijanti koronavirusa.

Treća doza izazvala je značajno snažniji odgovor antitijela protiv originalne varijante koronavirusa, kao i protiv delta (indijske) i beta (južnoafričke) varijante, u poređenju s odgovorom nakon dvije doze. Prema prvim istraživanjima, treća je doza jednako učinkovita protiv originalne varijante kao i protiv mutacija, prenosi N1.

- S obzirom na visoku razinu imunološkog odgovora koji smo zamijetili, treća doza primijenjena šest do 12 mjeseci nakon primarnog cjepiva može pomoći zadržati visoku razinu zaštite protiv covida-19 - stoji u izvještaju kompanije.

Ovi podaci ukazuju na to da možemo sačuvati visoki nivo zaštite protiv virusa i njegovih varijanti trećom dozom vakcina. Ono bi moglo smanjiti prijenos bolesti među ljudima koji su se vakcinisali, ali i bolje kontrolirati širenje virusa općenito, rekao je dr. Ugur Sahin, suosnivač BioNTecha.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.