IZGUBLJENO 1.200 KUĆA

Ekstremni vjetrovi razbuktavaju požare u Kaliforniji: Ugljenisano 604.000 hektara šume

Dixie je najveći do sada među brojnim požarima koji su razbuktali po zapadnim Sjedinjenim Državama u vrlo zapaljivom ljetu koje stručnjaci vide kao simptom klimatskih promjena

Vatrogasci se danonoćno bore protiv vatrene stihije. Ilustracija

Ad. A. / Fena

18.8.2021

Kriza s požarima u Kaliforniji eskalirala je u utorak kada su jaki vjetrovi razbuktali najveće požare u državi i uzrokovali kretanje zasebnog, manjeg požara u ruralnu planinsku zajednicu i izazvali prekid snabdijevanja strujom.

Već drugi najveći požar u Kaliforniji koji je zabilježen, požar u Dixieu koji je od sredine jula bjesnio u krševitom području Sierra Nevade sjeveroistočno od San Francisca, od utorka ujutro ugljenisao je 604.000 hektara sušenog drveta i šiblja, prema kalifornijskom ministarstvu šumarstva i zaštita od požara (Cal Fire).

Taj broj je porastao za 34.000 hektara u odnosu na prethodni dan, označavajući jedan od najvećih 24-satnih širenja požara od prvih dana prošlog mjeseca, javlja Rojters.

U požaru je izgubljeno oko 1.200 kuća i drugih građevina, ali je još 16.000 stambenih objekata navedeno kao ugroženo. Procjene broja stanovnika za evakuacije kreću se od 12.000 do 28.000.

Dixie je najveći do sada među brojnim požarima koji su razbuktali po zapadnim Sjedinjenim Državama u vrlo zapaljivom ljetu koje stručnjaci vide kao simptom klimatskih promjena.

Mnogo manji požar pojavio se u utorak kao jedna od vodećih prijetnji požara u Kaliforniji ove sedmice kada su jaki vjetrovi potisnuli plamen iz takozvanog požara Caldor, oko 100 kilometara istočno od Sakramenta, u planinski zaselak okruga El Dorado u planinama Grizzly Flats.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.