TRAGEDIJA

Obalska straža pronaša 47 mrtvih izbjeglica u čamcu kod Kanarskih otoka

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uputili su zajedničko saopćenje u kojem je navedeno kako su se 3. avgusta 54 osobe, među kojima je troje djece, otisnule na pučinu s obala Atlantika na sjever

Došlo do kvara na motoru čamca. Ilustracija

Ad. A. / Anadolija

18.8.2021

Ujedinjene nacije (UN) saopćile su kako je preminulo 47 putnika koji su na pučini proveli blizu dvije sedmice nakon što su se s obala Atlantskog okeana na sjeveru Afrike uputili prema Kanarskim otocima, javlja Anadolija.

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uputili su zajedničko saopćenje u kojem je navedeno kako su se 3. avgusta 54 osobe, među kojima je troje djece, otisnule na pučinu s obala Atlantika na sjeveru Afrike.

U saopćenju je navedeno kako je čamac uputio prema Kanarskim otocima, a nakon dva dana putovanja došlo je do kvara na motoru. Putnici su proveli dvije sedmice bez hrane i vode.

Čamac je 16. avgusta pronašla obalska straža Mauritanije koja je pronašla sedmero preživjelih, a rečeno je kako je preminulo 47 putnika.

Četiri osobe, čije je stanje teško, prevezene su u bolnicu u gradu Nouadhibou, na sjeveroistoku Mauritanije.

U saopćenju se podsjeća kako je prije deset dana na istoj ruti preminulo 40 osoba.

-Kako raste broj brodova koji idu prema Kanarskim otocima, tako raste i broj smrtnih slučajeva - navode u saopćenju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.