ORGANIZIRAO REFERENDUM

Hitlera za Firera 1934. "željelo" 90 posto Nijemaca

S novom funkcijom Firera (de facto predsjedničkom) Hitler je bio i vrhovni komandant njemačkih oružanih snaga

Adolf Hitler. AP

Piše: D. H.

19.8.2021

Hitler je htio da njemački narod potvrdi njegovu novu funkciju Firera ("Führer"). Zato je organizirao referendum na koji je na današnji dan izašlo visokih 95 posto njemačkog glasačkog tijela.

Dana 19. avgusta 1934. godine održao je Adolf Hitler u nacističkoj Njemačkoj referendum o tome da li da mu se prizna dvostruka pozicija šefa države i šefa vlade. Naime, Hitler je postao šef vlade tj. kancelar još prethodne godine (1933.). Njemačka je u to doba bila republika u kojoj je postojao predsjednik. Funkciju predsjednika republike obavljao je u Njemačkoj još od davne 1925. godine Paul von Hindenburg, poznati feldmaršal iz Prvog svjetskog rata. Međutim, Hindenburg je umro 2. avgusta 1934. godine. Hitler je u njemačkom parlamentu provukao zakon kojim je nakon Hindenburgove smrti predsjednička funkcija prešla na njega samoga. Službena Hitlerova titula time je postala "Führer und Reichskanzler".

Ipak, Hitler je htio da njemački narod potvrdi njegovu novu funkciju. Zato je organizirao referendum na koji je na današnji dan izašlo visokih 95 posto njemačkog glasačkog tijela. Rezultat je bio sjajan za Hitlera – 90 posto glasača izreklo je Ja (bos. Da) i tako potvrdilo Hitlera u njegovoj funkciji. Njega više niko nije mogao legalno smijeniti jer je bio i šef države i šef vlade. Isto tako, stranci nisu mogli protestirati, jer je 38 miliona Nijemaca podržalo Hitlera na tom referendumu. Dakako, treba biti oprezan s time koliko je taj referendum bio regularno proveden, s obzirom na to da su nacisti već imali više od godinu dana vlast u Njemačkoj.

S novom funkcijom Firera (de facto predsjedničkom) Hitler je bio i vrhovni komandant njemačkih oružanih snaga. Zanimljivo je da su od tada njemački vojnici polagali zakletvu direktno Fireru, a ne više njemačkoj državi. Sljedećeg dana nakon referenduma uveden je propis po kojem su čak i svi državni službenici morali polagati zakletvu o odanosti Fireru. Time je Hitler konačno postigao totalnu vlast u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.