NISU SE PROMIJENILI

Bajden: Talibani moraju odlučiti da li žele da ih prizna međunarodna zajednica

Mislim da oni prolaze kroz neku vrstu egzistencijalne krize oko toga da li žele da budu priznati od međunarodne zajednice kao legitimna vlada, Bajden

Bajden: Talibani su u nekoj vrsti egzistencijalne krize. Agencije

Ad. A. / Fena

19.8.2021

Talibani moraju odlučiti da li žele da ih prizna međunarodna zajednica, izjavio je američki predsjednik Džo Bajden u intervjuu za TV mrežu ABC emitiranom u četvrtak, dodajući kako ne smatra da je grupa promjenila svoja temeljna uvjerenja.

Upitan da li smatra da su se talibani promijenili, Bajden je izjavio za ABC News: „Ne“.

- Mislim da oni prolaze kroz neku vrstu egzistencijalne krize oko toga da li žele da budu priznati od međunarodne zajednice kao legitimna vlada. Nisam siguran da oni to čine - kazao je Bajden, dodajući kako izgleda da se grupa više obavezala na svoja uvjerenja.

Dodao je, međutim, da talibani moraju nositi s tim mogu li to pružiti Afganistancima.

- Oni također moraju brinuti imaju li dovoljno hrane da jedu, da li imaju prihode koji mogu pokretati ekonomiju, o tome mogu li se održati zajednički kao društvo za koje zapravo mogu reći da o njemu mnogo mare. Ja ne računam na to - izjavio je Bajden u intervjuu, snimljenom u srijedu.

Također je dodao da bi trebao ekonomski i diplomatski pritisak - ne vojna sila - kako bi se osigurala prava žena, prenosi AP.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.