SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Katastrofalni požari u Kaliforniji: Izgorjelo 400.000 hektara zemlje

Požar Diksi uništio je historijski grad Grinvil i nastavlja da prijeti hiljadama domova na oko 280 kilometara sjeveroistočno od San Franciska

L. M./Telegraf.rs

20.8.2021

Dosad je izgorjelo više od 400.000 hektara, čime je postavljen negativan rekord - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Američka država Kalifornija već u ovom trenutku premašila je količinu spaljene zemlje u odnosu na prošlu godinu - dosad je izgorjelo više od 400.000 hektara, čime je postavljen negativan rekord, a sada američki zapad ulazi u period kada jaki vjetrovi izazivaju smrtonosne požare.

- Evo gdje smo - još nije kraj augusta, a veličina, rasprostranjenost i uništavanje izazvano požarima tokom ljeta 2021. godine ne ukazuju na dobro u narednim mjesecima. Historija požara u prethodne dvije decenije na zapadu SAD je vrlo uznemirujuća - postaje sve vrelije, obilnije i izbija više požara - rekao je historičar Bil Deverel sa univerziteta Južna Kalifornija, koji drži predavanja o požarima na Zapadu, prenosi AP.

Više od desetak velikih požara gori u kalifornijskoj travi, šikari i šumama, koje su izuzetno suhe usljed dvije godine suše, čemu su vjerovatno doprinjele klimatske promjene.

Požari, koji su se desili uglavnom u sjevernom dijelu te američke države, spalili su 400.000 hektara zemlje ili 5.180 kvadratnih kilometara.

Požar Diksi, najjači od svih koji trenutno gore i drugi po snazi u historiji Kalifornije, uništio je historijski grad Grinvil i nastavlja da prijeti hiljadama domova na oko 280 kilometara sjeveroistočno od San Franciska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.