BILATERALNI ODNOSI

Erdoan razgovarao s Micotakisem: Turska spremna pomoći Grčkoj u borbi s požarima

Razgovarano je o bilateralnim odnosima te regionalnim pitanjima, uključujući dešavanja u Afganistanu i pitanje migracija

Ad. A. / Anadolija

Erdoan ponudio pomoć u gašenju požara

Foto: Anadolija


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan telefonom je razgovarao s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisem, javlja Anadolija.

U saopćenju turskog Direktorata za komunikacije navedeno je kako je razgovarano o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima uključujući dešavanja u Afganistanu i migracije.

Erdoan i Micotakis su jedan drugom uputili poruke podrške zbog šumskih požara u obje zemljama.

Erdoan je kazao da su šumski požari u Turskoj pod kontrolom te izrazio spremnost na pomoć Grčkoj u borbi protiv požara.

Turski predsjednik je izrazio zadovoljstvo što su počeli sastanci nadležnih institucija kada su u pitanju projekti i mehanizmi unutar Zajedničkog akcionog plana u vezi ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Smatra i da je potrebno ponovo održati sastanke Vijeća za saradnju na visokom nivou.

Rekao je i kako Afganistan još jednom prolazi kroz kritični period te se nada blagoj tranziciji u toj zemlji.

Erdoan smatra kako je potrebno da nova vlada obuhvata i predstavlja raznolikost afganistanskog naroda te da je ohrabrujuće što su talibani razgovarali s određenim liderima kada je u pitanju period tranzicije.

Turski predsjednik je kazao kako će, ukoliko ne bude tranzicionog perioda u Afganistanu, doći do novog pritiska zbog migracija koji je ionako na visokom nivou, što bi se moglo odraziti na sve.

Dodao je kako Evropska unija (EU) treba pomoći afganistanskom narodu u Afganistanu i susjednim zemljama, naročito u Iranu, jer ako se ne poduzmu mjere u Afganistanu i Iranu, neizbježan je novi migrantski val, zbog čega je ostvaren kontat s Iranom, a poduzete i mjere na granicama s tom zemljom.

Erdoan smatra kako je kada su u pitanju migracije, saradnju potrebno voditi u skladu s obostranim razumijevanjem i uvažavanjem interesa.

Ponovio je kako od Evropske unije (EU) očekuju da ispune svoje obaveze propisane Sporazumom 18. marta. Dodao je kako proglašenje Turske sigurnom trećom zemljom ne ukida međunarodne obaveze te očekuju saradnju o ovom pitanju.

Više o:

Turska Grčka
NA VRH

Podijeli članak na