MOSKVA

Ko je zvao Angelu Merkel na mobilni dok je bila na sastanku sa Vladimirom Putinom

Izvadila ga je iz džepa, pogledala i povukla prst po ekranu da prekine poziv

Angela Merkel. AFP

Piše: E. Ma.

21.8.2021

Njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zazvonio je telefon u petak u Moskvi tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dvoje lidera su razgovarali o temama poput Sjevernog toka 2 i situacije u Afganistanu, prenosi Politico.


Nije djelovala previše zadovoljno

Merkel nije djelovala previše zadovoljno kada joj je zazvonio mobilni telefon. Izvadila ga je iz džepa, pogledala i povukla prst po ekranu da prekine poziv. Mediji su primijetili da Merkel ima prilično standarnu melodiju zvona telefona.

Nema sumnje da je Putina ovaj događaj prilično zabavio. Sada se svi bave pitanjem ko je u tom momentu zvao Merkel. Postoji nekoliko kandidata.

Armin Lašet (Laschet)

Konzervativni kandidat koji teži ka tome da zamijeni Merkelovu na mjestu kancelara nakon izbora u Njemačkoj koji se održavaju u septembru. On je u posljednje vrijeme u prilično nezgodnoj situaciji.

Dok je bio u posjeti poplavljenim područjima u Njemačkoj uhvaćen je kako se smije. Možda je tražio savjet od Merkelkako da izbjegne zastoj u kampanji.

Dominik Rab (Dominic Raab)

Britanski ministar unutrašnjih poslova mogao bi biti nevjerovatan kandidat ali mu je potrebna sva pomoć koju može dobiti. Rab je pod sve većim pritiskom da odustane nakon što je otkriveno da je na odmoru na Kritu delegirao telefonski poziv sa afganistanskim ministrom ivanjskih poslova mlađem članu svog osoblja.

U okviru kontraofanzive, objavljena je fotografija Raba za njegovom stolom kako bijesno rukuje telefonima. Možda je vježbao kako da zove Merkel, prenosi Politico.

Vladimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine se mogao da pozove Merkel uoči njihovog sastanka za vikend. Ili se nadao da će „poremetiti njene šanse za uspješan razgovor sa Putinom – na primjer kada nazoveš svoju tajnu simpatiju dok je ona na sastanku sa ‘tipom’ kojeg mrziš“.


Radi li se o osveti

Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker)

Da li je to mogao da bude izvjesni bivši predsjednik Evropske komisije? Još 2017. godine na konferenciji za novinare u Briselu, zazvonio je Junkerov stari Nokia telefon. Junker je pretpostavio da ga je pozvala supruga, a za razliku od Rudija Đulijanija (Rudy Giuliani), koji se javio na telefon kada ga je supruga nazvala usred predizbornog govora 2007. godine, Junker je odbio poziv. Junker je brzo shvatio da je to bila Merkel, a ne njegova žena. Da li je ovo možda osveta?

Gerhard Šreder (Gerhard Schroder)

Prethodnik Angele Merkel odlično se snalazi u ruskim kabinetima za sastanke. Možda ju je pozvao da joj ponudi posao kako bi zajedno radili u odboru Sjevernog toka, prenosi Politico.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.