SVIJET

Peto ubistvo novinara u Meksiku ove godine: Reporter ubijen u Verakruzu

Mediji nisu ni uzrok niti posljedica nasilja u zemlji, ali mi trpimo posljedice, istakle su kolege ubijenog

Verakruz je jedna od najopasnijih saveznih država u Meksiku za novinare. Agencije

L. M. /Nova.rs

21.8.2021

Radio reporter u meksičkoj saveznoj državi Verakruz ubijen je iz vatrenog oružja. On je peti meksički novinar koji je ubijen u zemlji ove godine, prenosi Gardijan.




Policija vodi istragu

Hasinto Romero Flores, koji je pratio politiku i kriminal u općini Zongolika, ubijen je u četvrtak.

Hugo Gutjerez Maldonado, šef agencije za državnu bezbjednost Verakruza, objavio je na Twitteru da državna policija vodi istragu u tom području nakon ubistva.

Romero je radio za Ori Stereo 99,3 FM, koji je objavio izjavu u kojoj izražava tugu zbog njegove smrti.

- Ne postoje riječi kojima bi se izrazio bol i nemoć koju osjećamo nakon nenadoknadivog gubitka našeg kolege Hasinta Romera Floresa - navodi se u saopćenju.

- Mediji nisu ni uzrok niti posljedica nasilja u zemlji, ali mi trpimo posljedice - istakli su u saopćenju.

Niz prijetnji

Prema lokalnim medijima, Romero je dobio niz prijetnji nakon što je prijavio navode o zloupotrebama od strane lokalnih policajaca.

Državna komisija za pažnju i zaštitu novinara osudila je ubistvo i pozvala državno tužilaštvo da otvori potpunu istragu, uključujući i ulogu koju je u njegovom ubistvu odigralo neko njegove izvještavanje. Organizacija za slobodu štampe kaže da je Romeru primao prijetnje.

Američki komitet za zaštitu novinara saopćio je putem Twittera da „najoštrije osuđuje ubistvo reportera Hasinta Romera u državi Verakruz i poziva vlasti da preduzmu brzu, transparentnu i iscprnu istragu o ubistvu“.

Organizirani kriminal

Verakruz je godinama bio jedna od najopasnijih saveznih država u Meksiku za novinare. Prošle godine, U Meksiku je ubijena gotovo trećina svih ubijenih novinara na svijetu.

Država prolazi glavnim putevima krijumčarenja, a lokalni političari su izgradili moćne saveze sa frakcijama organiziranog kriminala.

Novinari su u četvrtak marširali u lučkom gradu Verakruzu u znak protesta protiv Romerovog ubistva.

Medijske grupe kažu da je devet novinara ubijeno u Meksiku 2020. godine, što ovu državu čini najopasnijom zemljom za novinare izvan ratnih zona. Romero je najmanje peti novinar ubijen u Meksiku ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.