RAZGOVORI

Erdoan i Putin dogovorili koordinaciju u odnosima koje će razvijati s vladom u Afganistanu

Turska je spremna i u budućnosti preuzeti obavezu i odgovornost za sigurnost i rad aerodroma u Kabulu, poručio je Erdoan

Erdoan i Putin razgovarali o sotuaciji u Afganistanu. Arhiv

E. H./ Al Jazeera

21.8.2021

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) obavio je telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


Regionalna pitanja

U saopćenju navedeno je kako je tokom razgovora Erdoana i Putina bilo riječi o regionalnim pitanjima, posebno o koracima za poboljšanje odnosa Turske i Rusije, te razvoju događaja u Afganistanu.

Prema navodima press službe Erdoan je izjavio kako su spremni i u budućnosti preuzeti obavezu i odgovornost za sigurnost i rad aerodroma u Kabulu, u slučaju da se za to stvore odgovarajući uvjeti.

Dodao je da će ova odgovornost i obaveza koju će Turska nastaviti doprinijeti uklanjanju zabrinutosti svih strana, posebno međunarodne zajednice i afganistanskog naroda.

Predsjednik Turske poručio kako imaju želju da u Afganistanu dođe do glatke tranzicije, te naglasio kako je važno da talibani ne ponavljaju svoje greške iz prošlosti.


Sveobuhvatna i reprezentativna

Podvukao je da bi nova vlada koja će biti uspostavljena u Afganistanu trebala biti sveobuhvatna i reprezentativna, odražavajući raznolikost afganistanskog naroda.

Erdoan je pozdravio umjerene poruke koje su za sada dali talibani, te podvukao da će djelovanje talibana, a ne njihove riječi, oblikovati nadolazeći proces.

Erdoan i Putin dogovorili su koordinaciju u odnosima koji će se razvijati s vladom koja će biti uspostavljena u Afganistanu u narednom periodu, prenosi Al Jazeera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.