MEĐUNARODNI SAMIT

Ruski ministar o sastanku na kojem je bio i Plenković: To je skup vještica

Od sada odbrojavamo vrijeme do oslobođenja Krima od ruske okupacije, kaže Zelenski

Ad. A. / Index.hr

Borba protiv aneksije Krima

Foto: Agencije


Više od sedam godina nakon ruske aneksije Krima, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naglasio je danas na međunarodnom samitu da taj crnomorski poluotok pripada Ukrajini, piše Index.hr.

-Od sada odbrojavamo vrijeme do oslobođenja Krima od ruske okupacije - rekao je Zelenski na prvom sastanku Krimske platforme u Kijevu.

Rusija je anektirala Krim 2014. nakon vojne invazije usprkos međunarodnim protestima.

Krim iz ljetovališta pretvoren u ekološki ugroženu vojnu bazu

Zelenski je izrazio žaljenje što je Rusija pretvorila Krim iz ljetovališta u ekološki ugroženu vojnu bazu.

-Krim je bio jamstvo međunarodne stabilnosti, a sada je bure baruta - rekao je.

Zelenski je optužio Rusiju da krši ljudska prava građana Krima. Na poluotoku ima već više od 100 političkih zatvorenika.

Poručio je da će iskoristiti sva politička i pravna sredstva da vrati Krim.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da je taj sastanak, na kojem su se okupili predstavnici više od 40 zemalja, uključujući neke šefove država, "skup vještica".

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier naglasio je, po saopćenju njegovog ministarstva, da je "njemačka vlada, zajedno sa svojim partnerima iz EU, čvrsto predana teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i nepriznanju ruske aneksije Krima, koja je protivna međunarodnom pravu, kao i zadržavanju sankcija Rusiji zbog Krima".

Hrvatska podržava teritorijalni integritet Ukrajine

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je: "Naša zadaća je osigurati da aneksija nikada ne bude legalizirana."

-Krim je Ukrajina - istaknuo je u svom obraćanju hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ponovio je da Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine i upozorio na kršenja prava stanovnika Krima - krimskih Tatara, Ukrajinaca, manjina, vjerskih i drugih zajednica.

-Međunarodna zajednica očekuje od Rusije da se u potpunosti pridržava međunarodnog humanitarnog prava - rekao je Plenković, koji je dio govora održao i na ukrajinskom jeziku.

Plenković je Ukrajini ponudio pomoć i hrvatsko iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava.

Krimska platforma je novi, međunarodni koordinacijski format na inicijativu Ukrajine s ciljem poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovora na rastuće sigurnosne izazove, spriječavanja daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranja zaštite žrtava.

Platforma djeluje na razini predsjednika država i vlada, ministara vanjskih poslova, međuparlamentarnih skupina i mreže stručnjaka.

NA VRH

Podijeli članak na