WASHINGTON POST TVRDI

Direktor CIA-e tajno se u Kabulu sastao s vođom talibana

Ističući da se CIA nije oglasila o tom sastanku, list navodi da su Barns i Baradar najvjerovatnije razgovarali i o krajnjem roku za evakuaciju iz Afganistana koji ističe 31. avgusta

A. J. / Anadolija

24.8.2021

Abdul Gani Baradar je jedan od četvorice osnivača talibanskog pokreta u Afganistanu. AFP

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Barns (William Burns) jučer se u Kabulu tajno sastao s Abdulom Ganijem Baradarom, jednom od vođa talibanskog pokreta u Afganistanu, prenosi Anadolija.

Pozivajući se na izjave neimenovanih američkih zvaničnika, list "Washington Post" javlja da je to bio prvi direktni susret na visokom nivou između administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i talibana koji su preuzeli kontrolu u Kabulu.

Ističući da se CIA nije oglasila o tom sastanku, list navodi da su Barns i Baradar najvjerovatnije razgovarali i o krajnjem roku za evakuaciju iz Afganistana koji ističe 31. avgusta.

Predsjednik SAD je ranije izjavio da evakuacija iz Afganistana predstavlja neophodni dugi put na kojem su mogući povremeni zastoji.

Iz talibanskog pokreta su ranije poručili da nakon 31. avgusta u Afganistanu ne žele vidjeti strane snage i da ne namjeravaju produžavati taj rok za evakuaciju.

Abdul Gani Baradar je jedan od četvorice osnivača talibanskog pokreta u Afganistanu i slovi za političkog vođu tog pokreta. On je 2010. godine uhapšen u pakistanskom Karačiju, a na slobodu je pušten osam godina kasnije i to intervencijom tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) koji je smatrao da bi Baradar mogao biti od koristi u mirovnim afganistanskim pregovorima koji su vođeni u Kataru.

Upravo Baradar je u ime talibana i bio potpisnik mirovnog sporazuma kojeg je taj pokret postigao sa SAD Dohi. On je u martu prošle godine telefonom razgovarao s Trampom i prvi je talibanski vođa koji je imao kontakt s američkim predsjednikom.

Bivši američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo se u septembru prošle godine sastajao s Baradarom u Kataru, a Baradar je imao diplomatske posjete i u Kini, Rusiji i Iranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.