ODRŽAN SASTANAK

Kina izrazila spremnost za konstruktivnu ulogu u uspostavi mira i obnove Afganistana

Nakon sastanka kineskih zvaničnika i predstavnika talibana u zgradi ambasade Kine u Kabulu poručeno da će Kina imati otvorenu i učinkovitu komunikaciju s talibanima

Održan između kineskih zvaničkika i talibana. Agencije

Ad. A. / Anadolija

25.8.2021

U Kabulu je u srijedu održan sastanak kineskih zvaničnika i predstavnika talibana, nakon kojeg je poručeno da će Kina imati otvorenu i učinkovitu komunikaciju s talibanima, javlja Anadolija.

Wang Wenbin, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslove Kine, rekao je na konferenciji za novinare u Pekingu da je danas održan sastanak Abdula Salama Hanefija, potpredsjednika političkog ureda Talibana, i Wanga Yua, kineskog ambasadora u Kabulu, no detalje sastanka nije iznio.

Naglašavajući da će Kina imati otvorenu i učinkovitu komunikaciju s talibanima, Wang je rekao kako njegova zemlja smatra Kabul "važnom platformom i kanalom za obje strane za raspravu o svim vrstama pitanja".

-Uvijek smo poštovali nezavisnost i teritorijalni integritet Afganistana. Držimo se politike nemiješanja u afganistanske unutrašnje poslove i prijateljstva sa afganistanskim narodom - poručio je Wang.

Navodeći da Kina poštuje odluku afganistanskog naroda u vezi s njihovom vlastitom budućnošću, Wang je dodao da je njegova zemlja spremna razvijati dobrosusjedske odnose i saradnju s Afganistanom te da ima konstruktivnu ulogu u miru i obnovi zemlje.

Naglasio je da Kina drži otvorenom svoju ambasadu u Kabulu te da ne postoji plan za evakuaciju njenih građana iz Afganistana.

Talibanska delegacija je prošlog mjeseca boravila u posjeti Kini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.