AFGANISTAN BROJI ŽRTVE

Nakon napada bombaša samoubice na aerodromu, odjeknule još dvije eksplozije u Kabulu

Novinari su u međuvremenu iz Bijele Kuće dobili potvrdu da je o napadima obaviješten i američki predsjednik Džo Bajden koji je dobio dosad poznate informacije o napadima

Na mjestu eksploziva vlada panika. Agencije

Ad. A. / Jutarnji.hr

26.8.2021

Nakon što je bombaš samoubica aktvirao eksplozivnu napravu u blizini aerodroma, Guardian javlja da su još dvije detonacije odjeknule nedaleko od hotela Baron u Kabulu, a još nema informacija o žrtvama, prenosi Jutarnji.hr.

Dvije eksplozije izvan područja aerodroma potvrdio je i turski ministar obrane.

Novinari su u međuvremenu iz Bijele Kuće dobili potvrdu da je o napadima obaviješten i američki predsjednik Džo Bajden koji je dobio dosad poznate informacije o napadima.

Detalji su još nepoznanica, a neki izvještaji govore da je na mjestu napada došlo i do pucnjave.

Podsjećamo da se prva eksplozija dogodila na jednom od ulaza na aerodrom u Kabulu gdje su posljednjih nekoliko dana stacionirane britanske trupe. Bila je to jedna od tri kapije koje su zatvorene nakon upozorenja na terorističku prijetnju.

- Nejasno je u ovom momentu ima li žrtava. Čim budemo u prilici, dat ćemo detalje - napisao je Džon Kirbi (John Kirby), pomoćnik sekretara za medije Pentagona na svom Twitter profilu.

Prema prvim izvještajima s lica mjesta, veliki je broj mrtvih i ranjenih. A na društvenim mrežama objavljene su prve fotografije s mjesta eksplozije, na njjima se vidi veliki broj ranjenih.

Podsjećamo, SAD i druge zapadne zemlje jučer su apelovale su na građane da se sklone sa aerodroma u Kabulu zbog opasnosti od terorističkog napada Islamske države.

Vojske zapadnih zemalja pomažu evakuaciju svojih državljana i afganistanskih civila, a rok za povlačenje je 31. avgust.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.