ODOBRENO PUŠTANJE

Ubica Roberta Kenedija uskoro bi se mogao naći na slobodi

Odluku bi sada trebao donijeti guverner Kalifornije Gevin Njusom

Kenedi: Ubijen 1968. godine. Arhiv

L. S. / Fena

28.8.2021

Kalifornijski odbor za uvjetni otpust izglasao je puštanje na slobodu ubice demokratskog američkog predsjedničkog kandidata Roberta F. Kenedija (Kennedy).

Sirhan Sirhan odležao je 53 godine u zatvoru nakon što je 1968. godine ubio tada vodećeg predsjedničkog kandidata nakon njegovog govora u Los Anđelesu, i na taj način vjerojatno promijenio tok historije.

Glasanje, kojim se utvrđuje da on ne predstavlja prijetnju, ne garantira nužno da će biti oslobođen. Odluku bi sada trebao donijeti guverner Kalifornije Gevin Njusom (GavinNewsom).

- Prošlo je više od pola stoljeća. Taj mladi impulzivni klinac kakav sam bio više ne postoji - kazao je Sirhan članovima Odbora za uvjetni otpust.


Sirhan: 16. put zatražio uvjetni otpust. Arhiv

- Senator Kenedi bio je nada svijeta koju sam uništio. Boli me što sam to iskusio, spoznaja za počinjenje tako strašnog djela - dodao je on, prenosi Associated Press, jedina novinska agencija kojoj je dopušteno prisustvovati raspravi o uvjetima otpustu.

Okružno tužilaštvo u Los Anđelesu potvrdilo je da se neće protiviti njegovom puštanju.

Sa 77 godina, atentator rođen u Palestini, 16. put je zatražio uvjetni otpust. Nakon hapšenja kazao je da je napad izveo zbog podrške tadašnjeg senatora Kenedija Izraelu. Kasnije je rekao da se ne sjeća napada.

Odluka odbora uslijedila je nakon što se dvoje Kenedijeve djece obratilo Odboru za uvjetni otpust i pozvalo ih da oslobode ubicu njihovog oca.

- Zaista vjerujem da bi svaki zatvorenik za kojeg se utvrdi da ne predstavlja prijetnju samom sebi ili drugima trebao biti pušten - kazao je Daglas Kenedi (Douglas Kennedy), prenosi Associated Press.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.