AFGANISTAN

Talibani zatvaraju aerodrom u Kabulu kako se broj aviona za evakuaciju smanjuje

Područja gdje se u posljednje dvije sedmice okupljao veliki broj ljudi, u nadi da će pobjeći iz zemlje nakon što su upravljanjem Afganistanom preuzeli talibani, sada su uglavnom prazna

Aerodrom u Kabulu. Agencije

S. Š. / Fena

28.8.2021

Talibani su rasporedili dodatne snage oko aerodroma u Kabulu kako bi spriječili okupljanje velikog broja ljudi nakon razornog samoubilačkog napada koji se dogodio prije dva dana, dok se masovna evakuacija pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država zaustavlja prije predviđenog roka 31. avgusta.

Nove kontrolne tačke postavljene su na cestama koje vode do aerodroma, a na nekima su uniformirani talibanski vojnici s naočalama za noćno posmatranje, javlja AP, a prenosi Fena.

Područja gdje se u posljednje dvije sedmice okupljao veliki broj ljudi, u nadi da će pobjeći iz zemlje nakon što su upravljanjem Afganistanom preuzeli talibani, sada su uglavnom prazna.

U samoubilačkom napadu koji se odgodio u četvrtak ubijeno je 170 Afganistanaca i 13 pripadnika Vojske SAD, a postoji zabrinutost da bi se "Khorasan" ogranak takozvane Islamske države (IS), koji važi za najradikalniji među talibanima, mogao izvesti novi napad.

Američka vojska saopćila je danas da je u napadu bespilotnom letjelicom ubila militanta IS-a, nakon što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio odmazdu za napad ispred aerodroma.

Mnoge zapadne zemlje već su završile operacije evakuacije prije isteka roka 31. avgusta kada je najavljeno povlačenje svih američkih trupa iz Afganistana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.