SPAS OD TALIBANA

Dva aviona s evakuiranim Afganistancima sletjela u Albaniju

Albansko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju objavljenom u nedjelju da su dva aviona sletjela u zoru, od kojih jedan sa 154 i drugi s 28 Afganistanaca

Dobit će smještaj u studentskom kampusu. Ilustracija

Ad. A. / Fena

29.8.2021

Još dva aviona prebacila su Afganistance koji strahuju od talibana u Albaniju, čime je ukupan broj evakuiranih u Albaniju porastao na 457.

Albansko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju objavljenom u nedjelju da su dva aviona sletjela u zoru, od kojih jedan sa 154 i drugi s 28 Afganistanaca. Većina njih dobit će privremeni smještaj u studentskom kampusu u blizini prijestolnice Tirane, dok će ostali biti poslani direktno u hotele.

Albanija namjerava da pruži utočište svim evakuiranim u hotelima umjesto u logorima kako bi dobili osjećaj normalnog života.

Albanija je među prvim zemljama koje su ponudile smještaj Afganistancima koji su sarađivali s američkim i NATO snagama i ostalima koji strahuju od odmazde nakon talibanskog osvajanja vlasti.

Afganistanci u Albaniji dolaze iz raznih djelatnosti, uključujući aktiviste i univerzitetsko osoblje, a među njima ima i djece, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.