OSIGURATI EVAKUACIJE

Makron: Francuska i Britanija predlažu UN-u rezoluciju o zaštićenoj zoni "Kabul"

Ne mogu vidjeti nikoga da se protivi omogućavanju humanitarnih operacija - izjavio je Makron

Makron: Francuska održava preliminarne razgovore s talibanima. AFP

A. J. / Fena

29.8.2021

Francuska i Britanija podnijet će rezoluciju na vanrednoj sjednici Ujedinjenih nacija zakazanoj za ponedjeljak, u kojoj predlažu uspostavu zaštićene zone u Kabulu, u pokušaju da se zaštite ljudi koji pokušavaju napustiti Afganistan, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u nedjelju.

- Naš prijedlog rezolucije ima za cilj definirati zaštićenu zonu u Kabulu, pod kontrolom UN-a, koja bi omogućila nastavak humanitarnih operacija - izjavio je Makron za francuske novine "Le Journal du Dimanche" (JDD) u intervju objavljenom u nedjelju.        

Tokom posjete iračkom gradu Mosulu, Makron je kasnije potvrdio te komentare i kazao je kako je optimista da će prijedlog rezolucije naići na povoljnu reakciju i bit će prihvaćen.        

- Ne mogu vidjeti nikoga da se protivi omogućavanju humanitarnih operacija - izjavio je Makron novinarima.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) sazvao je sastanak o Afganistanu s ambasadorima u UN-u iz Britanije, Francuske, Sjedinjenih Država,  Kine i  Rusije - stalnih članica Vijeć sigurnosti s pravom veta.

Makron je izjavio u subotu da Francuska održava preliminarne razgovore s talibanima o humanitarnoj situaciji u Afganistanu i eventualnoj evakuaciji još ljudi.

Američke vojne snage, koje čuvaju aerodrom u Kabulu, trebale bi se povući do roka od utorka koji je odredio predsjednik Džo Bajden (Joe Biden). Francuska je među zemljama koje su također okončale evakuacije s kabulskog aerodroma, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.