NAKON ŽESTOKIH KRITIKA

Boris Džonson brani povlačenje Velike Britanije iz Kabula

Posljednji britanski vojni avion napustio je Afganistan kasno naveče u subotu, okončavši tako dvije haotične sedmice u toku kojih su vojnici pomagali u evakuaciji više od 15 hiljada ljudi

Boris Džonson. Agencije

H. J. I. / Index.hr

29.8.2021

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) u nedjelju je stao u odbranu britanskog zračnog mosta iz Kabula nakon žestokih kritika, po kojima su ministri "spavali na straži", ostavivši u Afganistanu hiljade državljana te zemlje koji ispunjavaju uslove za odlazak.

Džonson tvrdi da bi, premda Britanija nije željela napustiti Afganistan onako kako je to učinila, oružane snage trebale biti ponosne na svoja postignuća. 

-Zahvaljujem svima koji su sudjelovali i mislim da mogu biti jako ponosni na ono što su učinili- izjavio je. 

Britaniju, kao i Sjedinjene Države, kritiziraju jer nije predvidjela koliko će brzo pasti afganistanska vlada, što znači da se nije na vrijeme i dovoljno kvalitetno pripremila za haos koji nastaje budući da talibani preuzmu vlast.

Posljednji britanski vojni avion, napustio je Afganistan kasno naveče u subotu, okončavši tako dvije haotične sedmice u toku kojih su vojnici pomagali  u evakuaciji više od 15 hiljada ljudi. 

Avion  s britanskim vojnicima, u kojemu je bio i veleposlanik  Lori Bristov (Laurie Bristow), sletio je u nedjelju u Britaniju i očekuje ih se još. Bristov je rekao da će britansko veleposlanstvo u Afganistanu zasad djelovati iz Katara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.