POPUNJAVAJU ARSENAL

Da li je Sjeverna Koreja ponovo pokrenula reaktor za proizvodnju plutonija

Znakovi pokretanja reaktora od pet megavata, koji može proizvesti plutonij za oružje, najprije su uočeni krajem 2018. godine

Kim Jong Un. Agencije

Ad. A.

30.8.2021

Čini se da je Sjeverna Koreja ponovno pokrenula nuklearni reaktor za koji se vjeruje da proizvodi plutonij za nuklearno oružje, objavila je UN-ova nadzorna agencija u godišnjem izvještaju, istaknuvši namjere ove izolirane nacije da proširi svoj arsenal.

Znakovi pokretanja reaktora od pet megavata, koji može proizvesti plutonij za oružje, najprije su uočeni krajem 2018. godine, rekla je u svome izvještaju Međunarodna agencija za atomsku energiju.

-Od početka jula 2021. postojale su naznake, uključujući i ispuštanje vode za hlađenje, koje su karakteristične za rad -, rečeno je u izvještaju IAEA-e o reaktoru u Yongbyonu, nuklearnom kompleksu koji se nalazi u središtu sjevernokorejskog nuklearnog programa.

IAEA nema pristup Sjevernoj Koreji otkad je 2009. godine Pjongjang izbacio inspektore iz zemlje. Zemlja je nakon toga nastavila s nuklearnim programom koji je uskoro pokrenuo nuklearna testiranja. Posljednji nuklarni test dogodio se 2017. godine.

AEA sada nadgleda Sjevernu Koreju izdaleka, uglavnom preko satelitskih snimaka.

Komercijalni satelitski snimci pokazuju ispuštanje vode, što ide u prilog zaključku da je reaktor ponovno aktivan, rekla je Jenny Town, direktorica Sjevernog projekta 38, sa sjedištem u SAD-u, koji nadgleda Sjevernu Koreju.

Nema načina da znamo zašto reaktor prethodno nije radio – iako su se odvijali radovi u spremniku vode tokom protekle godine kako bi se osiguralo dovoljno vode za rashladne sisteme - rekla je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.