UGOVOR NA 15 GODINA

Mađarska dogovorila s Rusijom dugoročnu isporuku plina preko Srbije i Austrije

Dogovorili smo se i o cijeni, koja je mnogo povoljnija od one koju smo platili prema sporazumu iz 1995. godine, istakao je Sijarto

Sijarto je rekao da je ugovor s Gazpromom sklopljen na 15 godina, s mogućnošću izmjene otkupnih količina nakon 10 godina. Ilustracija

H. J. I. / Reuters

30.8.2021

Mađarska je dogovorila s Rusijom sve uslove za stupanje na snagu novog dugoročnog sporazuma o isporuci plina od 1. oktobra, objavio je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Piter Sijatro (Peter Szijjarto).

Sijarto je rekao da je ugovor s Gazpromom sklopljen na 15 godina, s mogućnošću izmjene otkupnih količina nakon 10 godina.

- Dogovorili smo se i o cijeni, koja je mnogo povoljnija od one koju smo platili prema sporazumu koji je Mađarska potpisala 1995. godine, koji sada ističe- rekao je , ne navodeći tačne detalje.

On je dodao da će sporazum biti potpisan do kraja septembra, a Gazprom će Mađarskoj godišnje isporučivati 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina, putem dva pravca: 3,5 milijardi kubnih metara preko Srbije i 1 milijardu kubnih metara preko Austrije.

Iz Gazrpoma su naveli da su održali sastanak sa mađarskim ministrom vanjskih poslova, ali nisu naveli nikakve detalje.

- Razmotrili smo ključna pitanja i perspektive saradnje u sferi prirodnog gasa, uključujući isporuke gasa Mađarskoj- navodi se u saopštenju Gazproma.

Mađarska se do sada oslanjala na Rusiju za većinu uvoza prirodnog plina koji se isporučuje cjevovodom kroz Ukrajinu.

Međutim, posljednjih godina su diverzificirali uvoz plina, otvorivši prekogranične interkonektore sa većinom svojih susjeda i osiguravajući zalihe iz Royal Dutch Shell-a (RDSa.L), preko luke za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Hrvatskoj.

Sijarto je rekao da će većina isporuka prema novom ugovoru stizati putem novog interkonektora na granici Srbije sa Mađarskom koji će biti operativan do oktobra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.