IZRAEL

Bivši premijer Benjamin Netanjahu mora da vrati skupe poklone

Zahtjev, koji je danas potvrdio kabinet premijera Beneta, uslijedio je kada se Netanjahu odmarao na jednom privatnom ostrvu na Havajima

Benjamin Netanjahu. Agencije

A. Ka.

30.8.2021

Kabinet izraelskog premijera Naftalija Beneta zatražio je danas od bivšeg premijera Benjamina Netanjahua da vrati na desetine skupih poklona koje je dobio dok je bio na toj funkciji.

Zahtjev, koji je danas potvrdio kabinet premijera Beneta, uslijedio je kada se Netanjahu odmarao na jednom privatnom ostrvu na Havajima koje je skoro u potpunom vlasništvu milijardera Lerija Elisona, prenosi agencija AP.

Raskošan život

Elison, osnivač kompanije „Oracle“, prijatelj je bivšeg premijera i svjedok je u tužilalaštvu na suđenje za korupciju bivšem lideru.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik, koji nije imao ovlaštenja da razgovara sa medijima, potvrdio je da je kabinet premijera kontaktirao Netanjahua da vrati poklone koje je primio kao premijer.

Bivši izraelski premijer Netanjahu, sada opozicioni lider, stekao je reputaciju da živi raskošnim načinom života, često o trošku poreskih obveznika, i sudi mu se zbog navodnog prihvatanja skupih poklona od bogatih saradnika.

Netanjahu je odbacio sve optužbe i rekao je da je žrtva klevete.

Dnevni list „Mariv“, koji je prvi objavio ovu priču, rekao je da je od Netanjahua zatraženo da vrati 42 predmeta, uključujući poklone bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Kako se navodi, uobičajeno je da strani lideri jedni drugima daruju poklone tokom službenih putovanja, ali pokloni vrijedni preko određene sume, oko 90 dolara, pripadaju državi Izrael.


Pokloni francuskih i njemačkih lidera

Netanjahu i njegova supruga Sara nisu ih vratili, prema pismu koje je poslao pravni savjetnik u kabinetu premijera.

Na spisku se nalaze i pokloni francuskih i njemačkih lidera, pape i raznih dobrotvora i ambasadora.

U saopćenju porodice Netanjahu rečeno je da su vraćeni svi pokloni koji se zahtijevaju po zakonu i da oni „o kojima je riječ nisu u njihovom posjedu."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.