NAKON ODLASKA VOJSKE SAD

Zečević za "Avaz" predviđa razvoj događaja u Afganistanu: Doći će do sukoba talibana i ISIL-a

Formiranje države na šerijatskom principu često je u suprotnosti s osnovnim interesima EU, kaže Zečević

Zečević: Talibani su direktno vezani za Afganistan. Avaz / AFP

Piše: A. Jamaković

31.8.2021

Izvlačenjem američkih snaga iz Afganistana bitno će se promijeniti situacija u tom regionu, kazao je za portal „Avaza“ vojno-politički analitičar Berko Zečević.

Podsjećamo da se iz te zemlje povukao i posljednji američki vojnik što su talibani proslavili pucajući u zrak.


Ne postoji jedinstven nacionalni koncept

- Oni pokreti u susjednim državama koji su željeli da budu u okviru El-Kaide, vjerovatno će željeti da se aktiviraju jer su svjesni da Amerikanci neće djelovati izuzev ako nisu ugroženi njihovi interesi. To će izazvati niz sukoba. I unutar talibana će doći do razlika jer nisu jedinstveni kao što pokušavaju prikazati. Ne postoji jedinstven nacionalni koncept Afganistana. Na tom području vijekovima su plemenske vođe koje generiraju političku klimu – kazao nam je Zečević.

Pojašnjava da su talibani organizacija koja je direktno vezana za Afganistan dok je koncept ISIL-a da ide ka sveislamskom pokretu stvaranja jedinstvenog kalifata, neovisno o teritoriji gdje se nalaze.

- U skladu sa tim njihovi ciljevi i aktivnosti su bitno drugačiji i neminovno će doći do razilaženja. Ona će zavisiti od pojedinačnih slučajeva jer Afganistan nije jedinstvena država već je sastavljena od niza pokrajina koje se bitno razlikuju i po jeziku i po načinu odnosa prema svakodnevnom životu, a u zavisnosti od interesa pojedinih vođa. Sigurno će doći do ovih sukoba, u kojem obimu, to će zavisit od niza odluka koje će obje strane da donesu u dogledno vrijeme – naveo je Zečević.

Talibani danas na aerodromu u Kabulu. AFP

Ogroman jaz

Dodaje da će mnogo u razvoju ovih odnosa zavisiti i od reakcija vlada Rusije, Kine, ali i Irana. O najavama talibana da žele saradnju sa zemljama Evropske unije, Zečević smatra da je to iskren stav.

- Ali je diskutabilno dokle mogu da idu u tome. Formiranje države na šerijatskom principu često je u suprotnosti s osnovnim interesima EU. Mogu uspostaviti ekonomsku saradnju, ali čim se pomenu prava djece, žena, sloboda kretanja, razlike u mišljenjima, a da ne govorim o LBT zajednicama, to je ogroman jaz – zaključio je Zečević u razgovoru za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.