NE ŽELE IH U EU

Kurz: Austrija nije spremna da primi još Afganistanaca

Kurz je izjavio novinarima u Berlinu u utorak da je Austrija „već prihvatila srazmjerno veći dio“ migranata od 2015.

Ad. A. / Fena

Kurz: Neće više primati Afganistance

Foto: Fena


Austrijski kancelar Sebastijan Kurz izjavio je da njegova zemlja nije spremna da primi još Afganistanaca i da neće podržati sistem distribucije izbjeglica iz Afganistana širom Evropske unije.

Upitan o prijedlozima svim članicama EU da podijele breme prihvata izbjeglica, Kurz je izjavio novinarima u Berlinu u utorak da je Austrija „već prihvatila srazmjerno veći dio“ migranata od 2015.

Austrija već ima četvrtu najveću afganistansku zajednicu u svijetu, kazao je on uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkel je izjavila da je, što se tiče njene vlade, fokus sada na tome kako pomoći do 40.000 Afganistanaca koji imaju pravo ući u Njemačku s članovima najbliže porodice jer su radili za njemačku vojsku ili humanitarne organizacije.

- Trebali bi vidjeti koliko njih zapravo želi da napusti zemlju, a koliko ne. To će umnogome zavisiti od okolnosti koje talibani stvore u zemlji – kazala je Merkel.

Govoreći na odvojenom skupu, njemački ministar unutrašnjih poslova izjavio je kako je njegova zemlja voljna da primi Afganistance koji su u posebnom riziku od progona, ali je odbio reći koliko njih.

- Ne mislim da je mudro ovdje razgovarati o brojkama, jer brojke očigledno izazivaju efekat povlačenja i mi ne želimo to - izjavio je ministar - Horst Seehofer.

On je zatražio od svih 27 članica EU da se usaglase oko zajedničke politike prema azilu, naglašavajući da „do sada Austrija nije bila spremna da postupi tako“, prenosi AP.

NA VRH

Podijeli članak na