EKONOMIJA

Cijene nafte u padu

Na cijene utiče i zabrinutost da bi nestanak električne energije i poplave u Luizijani nakon prolaska uragana Ajda mogao da smanji potražnju za ovim energentom

A. Ka. / Srna

Cijene nafte u padu

Foto: Ilustracija


Cijena nafte na svjetskom tržištu danas je u padu dok se OPEK i njihovi saveznici pripremaju za sutrašnji sastanak na kojem bi trebalo da razgovaraju o eventualnom povećanju dnevne proizvodnje.

Na cijene utiče i zabrinutost da bi nestanak električne energije i poplave u Luizijani nakon prolaska uragana Ajda mogao da smanji potražnju za ovim energentom iz rafinerija.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 56 centi ili 0,8 posto i sada je 68,65 dolara po barelu.

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora pala za 51 cent ili 0,7 posto i iznosi 72,90 dolara po barelu.

Administracija američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) zatražila je od OPEK-a da poveća proizvodnju radi smanjenja sve većih cijena goriva.

Prije poziva američke administracije OPEK i njihovi saveznici saglasili su se da će povećati dnevno proizvodnju za 400.000 barela i tako svakog mjeseca do decembra.

Izvori su izjavili da će na sutrašnjem sastanku biti nastavljeno sa tim planom bez ikakvih promjena, uprkos pritisku SAD da dodatno povećaju proizvodnju.

Više o temi Nafta

MEĐUNARODNO TRŽIŠTE
Rast potražnje u Evropi i SAD: Cijene nafte porasle

Više o:

Nafta OPEK Uragan Ida
NA VRH

Podijeli članak na