MIGRANTSKA KRIZA

Poljska uvodi vanredno stanje na graničnim prijelazima s Bjelorusijom

Plan za uvođenje vanrednog stanja duž granice dolazi nakon što je oko 3.000 migranata pokušalo ući u zemlju iz Bjelorusije tokom avgusta

Vanredno stanje. Agencije

A. Ka.

31.8.2021

Poljska uvodi 30-dnevno vanredno stanje na svojim graničnim prijelazima kako bi dodatno spriječila izbjeglice i migrante da uđu u zemlju. EU je optužila Bjelorusiju da namjerno šalje migrante preko granice, javlja DPA.

Poljska vlada zatražila je u utorak od predsjednika Andrzeja Dude da proglasi vanredno stanje na granici zemlje sa susjednom Bjelorusijom.

Plan za uvođenje vanrednog stanja duž granice dolazi nakon što je oko 3.000 migranata pokušalo ući u zemlju iz Bjelorusije tokom avgusta.

Poljska vlada i EU vjeruju da su neovlašteni pokušaji prelaska organizirani od režima Aleksandra Lukašenka u Minsku.

Nakon što se proglašenje vanrednog stanja odobri, pravila će nalagati zabranu demonstracije u tankom pojasu duž granice, kao i obavezu ljudi da nose lične dokumente.

Vanredno stanje bi trebalo trajati 30 dana a onda će uslijediti revizija situacije na terenu.

- Situacija na granici s Bjelorusijom može se opisati kao stanje permanentne krize. Zato smo odlučili predsjedniku predložiti ovo rješenje - rekao je novinarima premijer Poljske iz stranke desnice PiS, Mateusz Morawiecki.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.